Стотици тръгнаха от Анкара, хиляди ще пристигнат скоро в Истанбул. След като не организира протести срещу оспорените от нея резултати от референдума, които увеличиха властта на Ердоган, турската Народнорепубликанска партия все пак се престраши с уникална акция.

В знак на протест срещу поредицата от арести в последните месеци, сред които и на зам.-председателя на партията Енис Бербероглу, който бе осъден на 25 години затвор, стотици поддръжници на опозицията в Турция, старата партия на Кемал Ататюрк, тръгнаха на марш от Анкара преди 19 дни.

Лидерът на Републиканците Кемал Кълъчдароглу бе критикуван остро и от съпартийци за липсата на реакция след референдума. Сега обаче реши да поведе марш през сърцевината на Турция.

По пътя към маршируващите се включват и много непартийни турци. Не бяха избегнати и множество обиди и нападки от управляващите и техните привържениици. Попитан дали не се притеснява от сблъсъци при пристигането в старата столица, Кълъчдароглу заяви:

"Ние не трябва да се притесняваме. Ердоган трябва да се притеснява."

Възрастен човек почина, друг бе хоспитализиран със сърдечни проблеми по време на Марша заради тежките жеги. В градовете обаче тръгналите на поход можаха да се почерпят с ледена диня.

Президентът Ердоган първо обяви Марша за безмислен, като заяви, че опозицията може да си изкаже възраженията в парламента. От там обявиха, че както парламентът, така и съдебната власт в Турция са изцяло под негов контрол и поради тази причина са безмислени органи.

Днес премиерът Бинали Йълдъръм обяви, че Маршът е "подкрепен и аплодиран" от незаконната партия на кюрдите и членове на организацията на Фетхуллах Гюлен, обявена за терористична от властите. И отбеляза подигравателно, че Кълъчдароглу поне е разбрал колко качествени пътища са построили управляващите.

Когато протестът нарастна, и полицейското присъствие се увеличи.
"Adalet" - справедливост, това искат маршируващите от Анкара до Истанбул.