„Ползвам случая да изкажа цялата ни подкрепа към колегите ви в „Шейново” и помислете, да видим какъв е механизмът да ги защитим, макар че срещу простащината не знам как да ги защитим. Родило му се бебе – вместо да се радва, да е празник – пребива докторката. Не знам срещу това каква защита…“.

Така премиерът Бойко Борисов коментира поредния случай на нападение над медицинско лице, става ясно от днешната стенограма на Министерски съвет. 

Този път в центъра на конфликта в акушеро-гинекологичната болница е била плацентата на детето – бащата поискал да му бъде предадена, а пострадалата д-р Албена Гагова отказала. Последвали удари, от които тя изпада в безсъзнание.

„С господин Каракачанов през 2015 г. направихме промяна в Наказателния кодекс, направихме от 5 до 12 години, от това повече какво криминализиране?! Това, че в момента съдебната система не работи – отчитат се смекчаващи вината обстоятелства, дават се условни, това вече е друг въпрос. Но от това повече не знам – то ще отиде към убийство вече“, отбелязва вицепремиерът Валери Симеонов. 

„Ако трябва, помогнете (б.р. на лекарката) и в завеждане на дела. Пълна подкрепа за каквото е необходимо! След заседанието отиди до „Шейново”, поздрави ги от нас, и ние искаме да получи справедлива присъда“, отвръща Борисов. 

Още повече това не му е първо престъпление! От това поне, което слушах сутринта – едно за грабеж, едно за нападение. То си е рецидив. Моля те, иди, предай им нашата подкрепа и съжаление за това, което се е случило. А на линейките паник бутони дори да сложим, след натискане на паник бутона, каквато ти трябва техника, пак много минути ще отнеме да се стигне до там. Трябва да се мисли там, където е по-рисково, с колегите от полицията да се ходи, може би. Защото, допускаме, че натискаш паник бутона – докато дойде полицейската кола ще минат 5-10 минути. През това време какво ще се случи? Това трябва да помислим с колегите от полицията – рисково ли е патрулът да отива с тях. Лекарят отива да го спасява, да му помогне да живее, а той го бие! Тук превенцията, според мен, е повече тежки присъди“, допълва министър-председателят.