Националният исторически музей (НИМ) съобщи, че започва разкопки на крепостта Букелон, която е в близост до турската граница. Тази крепост е била команден пункт на хан Крум и на цар Калоян.

В съобщението се прави кратък преглед на историята на крепостта. Посочва се, че вероятно в нея е спал плененият от Калоян император Балдуин "ако въобще е можел да спи". Разказва се също за това, че по времето на Михаил Шишман крепостта е била изтъргувана, за да може България да си върне от Византия Созопол, родното място на "Божидар Димитров - враг No 1 на Македонизма" и шеф на НИМ.

Сделката била подсказана на Михаил Шишман от съпругата му Теодора, сестра на император Андроник III Палеолог. За да се осъществи тя "един конен български полк разгромил незначителната стража при Букелон, изпил запасите на отлежало вино от избата на императора, избил и изял голяма част от елитните животни. Императорът се съгласил на преговори и обменил Созопол за Букелон"

Ето пълния текст на съобщението:

"НИМ започва разкопки на крепост – команден пункт на кан Крум

Благодарение на добрите приходи през първото шестмесечие на годината, Националният исторически музей /НИМ/ разширява постепенно археологическата си кампания. След крепостта Белоградец, Ивайловградско, НИМ ще започне и разкопки на крепостта Букелон край село Маточина - на няколко десетки метри от турската граница.

По време на Студената война цялата зона наоколо бе минирана и археолозите, а и не само те, нямаха достъп до крепостта. А тази крепост е изключително важна. Крепостните стени са заемали обширно плато на един от граничните хълмове с Византия. Очевидно е била средищна крепост, седалище на военно-административен управител на крепостта, тъй като има огромен донжон /феодален замък/, запазен на височина от 18 метра.

Крепостта, от която за съжаление са запазени само основите под земята, е смятана за команден пункт на кан Крум в 813 г. преди победната битка при Версиникия и на цар Калоян в 1205 г. преди битката при Адрианопол. Смята се, че тук е преспал за първа нощ като пленник император Балдуин. Ако въобще е можел да спи...

Букелон се споменава за последен път в 1328 г. По това време Букелон е в границите на Византия и е превърнат в средище на ловните полета на император  Андроник III Палеолог. Българският цар Михаил Шишман е съпруг на сестрата на императора - Теодора, преди това съпруга на цар Светослав Тертер /1300 – 1321 г./. Между двете държави цари безметежен мир. Неочаквано византийският флот превзема Созопол. Императорът се оправдава пред шурея си, че созополските гърци, мнозинство от населението в града, поискали да живеят във Византия. Нямало да разширява настъплението, това не означавало война и прочие бла-бла.

Михаил Шишман бил сравнително кротък човек. Преценил, че ако вдигне армията и атакува добре укрепения почти островен град, ще загуби 2 – 3000 войници. Струва ли си животът на толкова българи за един богат, все пак, но малък град и бил склонен да се примири. Царкинята обаче побесняла и казала, че е въпрос на престиж за България да си върне Созопол. /Може би е била ясновидка и е знаела, че там ще се роди Божидар Димитров - враг №1 на македонизма/.

Теодора подсказала на Михаил Шишман как да избегне големите загуби при щурм на Созопол. Предложила му българската конница да завладее Букелон и с преговори да го обмени със Созопол. Въпросът с престижа сега щял да застане пред императора.

Така и станало. Един конен български полк разгромил незначителната стража при Букелон, изпил запасите на отлежало вино от избата на императора, избил и изял голяма част от елитните животни. Императорът се съгласил на преговори и обменил Созопол за Букелон.
                                             ...
Разкопките ще се ръководят от гл. асистент д-р Мариела Инкова, една от най-добрите археоложки на НИМ. Националният исторически музей призовава все повече посетители да посещават НИМ - всяка визита фактически е патриотичен принос в проучването и реставрацията на нови старобългарски крепости и манастири като Букелон и Белоградец.

Проф. Божидар Димитров - директор"