Европейската комисия се опитва да накара Гърция да харчи по-малко за реимбурсирани от здравните каси лекарства, пише "Политико". Страната е на едно от последните места в ЕС по употреба на генерични лекарства и на едно от първите по изписване на последните и най-скъпи медикаменти.

Като част от тригодишната гръцка програма за икономическо оздравяване на обща стойност 86 милиарда евро Брюксел иска Гърция да вдигне дела на предписваните и реимбурсирани генерични лекарства на 60 на сто от 19-20 на сто сега.

Изданието цитира Никос Маниадакис, професор от Националното училище по обществено здраве, че никой досега не е правил толкова голяма реформа за толкова кратко време. Нейни естествени противници са аптекарите, които продават най-скъпите лекарства, и лекарите, които получават стимули от производителите да ги предписват, коментира "Политико".

Гръцката здравна система е дисфункционална според публикацията. От една страна, предлагането е високо - Гърция има най-много лекари на глава от населението и аптеки почти на всеки ъгъл в градовете. От друга - здравеопазването е скъпо, пациентите плащат 40 на сто от лечението от джоба си. Хора, които са загубили работата си и здравната си застраховка в кризата, не могат да си позволят животоспасяващи лекарства.

Така например лекарството за рак Glivec струва 3000 евро на един курс от лечението.

Гърция трябва да излезе от програмата под контрола на европейските си кредитори и МВФ догодина. Дотогава тя трябва да приеме още законодателни реформи, за да се увеличи конкуренцията и да се намалят разходите в здравния й сектор, идентифициран като основен проблем още през първата й програма и поставен под строга регулация.

Тя обаче според "Политико" остава на книга и не променя нещата на практика. Става дума за слабо приложение на актове, които целят да засилят конкуренцията между аптеките и позволяват на супермаркетите да продават генерични лекарства. 

През миналия май гръцкото правителство накара производителите да дават по-голяма отстъпка на аптеките, за да ги стимулират да продават повече генерици. Според фармацевтичната индустрия обаче това няма да промени съществено нещата, защото ценовите маржове, от които аптеките печелят, остават по-големи за марковите лекарства.

Неуспешни са се оказали и електронните рецепти, с които властите са се опитали да контролират свръхпредписването на лекарства.

Върховният съд е отменил наложен от правителството горен праг на стойността на предписваните лекарства и задължителен дял от 60 на генериците сред тях, превишаването на който е изключвал съответния лекар от системата за електронните рецепти.

Друг проблем е конфликтът между местни и чуждестранни производители и лекарства. Вторите се оплакват, че ако бъдат лишени от печалбата си, ще се изтеглят от страната и местните производители в тяхно отсъствие пак ще вдигнат цените.

Гърция има едни от най-скъпите генерици в ЕС, защото не се спазва официалният праг за техните цени от 65 на сто от цената на оригиналните медикаменти.

Производителите са недоволни и от отстъпките, които трябва да правят при продажбите в страната, къдто годишните разходи за лекарства са 2 млрд. евро годишно. Тези разходи на компаниите са се увеличили от 271 милиона евро през 2012 г. на 1 милиард евро през 2016 година, пише "Политико".

Натискът върху производителите да правят по-големи отстъпки не е постигнал целта си да накара докторите да не изписват твърде много скъпи лекарства. Броят на рецептите се е увеличил от 4,5 милиона на месец през 2010 година на 6,5 милиона на месец  през 2017 година.