Налице са системни стратегически хакерски атаки срещу германската политика и администрацията в страната. Русия и Китай многократно са разпознати като източници на атаките. Кибершпионажът е насочен предимно към външното министерство в Берлин, към посолствата зад граница, както и към министерствата на финансите и на икономиката. Все по-често във фокуса са федералното канцлерство и Бундесверът – германската войска.

Това се посочва в доклад на германското контраразузнаване – Службата за защита на конституцията. Същевременно се предупреждава за сериозна опасност от намеса и манипулиране на парламентарните избори в Германия, насрочени за 24 септември т. г. Във фокуса на руските кибератаки са германските партии и политици, за да бъдат дискредитирани чрез оповестяване на поверителни имейли и компрометираща информация.

В доклада на контраразузнаването се отделя специално внимание и на икономическия шпионаж.

Координирани от чужди разузнавания операциии вредят в голям мащаб на германски предприятия.

Според документа като членка на Европейския съюз и на НАТО, но и като водеща икономика, Федерална република Германия е цел на чужди разузнавания. Това води до огромни загуби, изчисляващи се на милиарди евро.

В доклада на контрараразузнаването се посочват конкретни държави: “Главните актьори при шпионската дейност срещу Германия са Руската федерация, Китайската народна република и Ислямска република Иран.”

Наред с това държавни институции на Техеран вече инициирали и кибератаки.

Такива насочвали срещу Германия също Русия и Китай.

Германското контраразузнаване посочва в доклада и факти. Така от 2005 г. руски хакери използвали комплексен и високоефективен софтуер – Uroburos. Програмата била така разработена, че да се прониква и в сложни компютърни системи на големи фирми. От подбирането на “жертвите” ставало ясно, че зад атаките стоят чужди държавни интереси. Сред целите били правителствени служби и агенции, икономиката и изследванията, предимно в областта на енергийната техника, рентгеновата и ядрената технология, технологията по замерванията, въздухоплаването и космическите проучвания, както и автомобилната индустрия.

Германия е важна цел за Китай, пише още в доклада. Това се дължало на икономическите амбиции на Пекин.

“Китайските разузнавателни служби са тясно обвързани с амбициозната и дългосрочна програма за модернизиране на икономиката на страната”, констатират германските контраразузнавачи.

Пекин проявявал и все по-голям интерес да придобива чужди предприятия. Това довело и до купване на германски фирми със завидни постижения във върховите технологии: “Придобиването на такива фирми, а така и на свързаните с тях технологични трансфери са повод да се заключи, че това е част от обхватна стратегия, в която са обвързани и тайните служби. Същевременно почти не е възможно да се направи разлика между държавния икономически шпионаж и шпионирането от страна на конкуриращи се фирми.”

Променял се и стилът на хакерските атаки. Китайците вече не се занимавали с широкомащабни и безразборни кражби на информация. Характерни сега били атаки от рода на Spear-Pishing. Фалшифицирани имейли целенасочено се изпращали на ръководен персонал. Задължително преди това се проучвали обкръжението и навиците на всяко едно лице, за да се пресече възожността то да прояви каквито и да е съмнения и така от него да се измъкне важна оперативна информация.

Точно преди началото на срещата на върха на държавите от Г-20, която ще се проведе на 7 и 8 т. м. в Хамбург, хакерски атаки се насочват към германски министерства и банковия сектор, се посочва още в доклада на контраразузнаването. Целта е да се получи максимална информация за комуникациите между експерти и съветници, а така и за стратегията на участниците във форума.