Григор Димитров записа чиста победа с 3:0 сета (7:6(4), 6:2, 6:2) срещу Диего Шварцман в първия си мач на "Уимбълдън", третия за годината турнир от Големия шлем.

На корт №12 българинът се затрудни само в първия сет срещу аржентинеца, който на 1 май миналата година му измъкна спечелен мач в Истанбул, в резултат на което най-добрият ни тенисист потроши няколко ракети.

Силната българска вечер допълни Цветана Пиронкова, която също тръгна с успех в 12-ото си участие на свещената трева край Лондон.

Мачът между Григор и Шварцман продължи точно 111 минути. 

Първият сет бе много вълнуващ за гледане. След труден първи сервис гейм, в който трябваше да наваксва от 0:40, Димитров се измъкна, после проби на нула и затвърди за 3:0.

На свой ред латиноамериканецът направи 3:3. До 5:5 двамата си размениха успешно пласирани подавания, след което Диего проби за 6:5 и сервираше за сета, ала Григор му върна жеста - 6:6. В тайбрека 13-ият в схемата наложи волята си и спечели със 7:4.

Вторият сет тръгна с нов брейк на сметката на Димитров и 2:0 малко след това. Нататък хасковлията не изпускаше инициативата. За да си улесни още повече живота той проби още веднъж - за 5:2, след което пласира подаването си дръпна с 2:0 след 6:2.

Третата част започна като втората - с брейк за Григор, който днес явно нямаше намерение да стои дълго на корта и да участва в драми. Последва пробив и за 4:1, а до края първата ни ракета съумя да довърши започнатото - пак 6:2 и 3:0.

Следващият съперник на Димитров ще е добрият му приятел Маркос Багдатис. Срещата е в четвъртък, е Григор води със 7:1 в преките им двубои. Единствената му загуба от кипъреца е точно на "Уимбълдън" след отказване през 2012 г.

Почти по същото време Цвети Пиронкова отказа италианската ветеранка и бивши финалистка на "Ролан Гарос" Сара Ерани - 6:1, 6:4.

В първия сет пловдивчанката направи два пробива и спечели с 6:1. Малко по-трудно й бе във втория. Двете с Ерани размениха по един пробив до 3:3.

В решителен момент обаче - при 4:4, Пиронкова направи нов брейк, а след това реализира подаването си и вдигна победеносно ръце.

За нея следващият тест ще е много тежък - срещу Каролине Вожняцки, №5 в схемата.