Полицаите излизат на протест днес, навръх професионалния си празник, предаде БГНЕС.

Протестът е от 11 часа пред храм-паметник „Свети Александър Невски”. Униформените са подкрепени от членовете на Националния синдикат на гражданската администрация в МВР и от Синдиката на служителите в затворите в България.

„Ние отново няма да честваме празника на МВР", заяви председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов по повод несъгласията с ръководството на МВР по отношение на оборудването, облеклото и заплащането на полицейските служители.

Служителите на МВР са недоволни от размера на трудовите възнаграждения в системата, лошите условия на труд, противоречивата нормативна база, драстичното нарушение на принципа „за равен труд – равна заплата” и неравнопоставеността на служители с еднакъв статут, липсата на мотивация за развитие в кариерата и повишаване на квалификацията.

Министър Валентин Радев коментира, че не разбира какво искат още служителите на МВР и припомни за заседанията на Съвета за социално партньорство.

„На него изложихме всички въпроси, обсъдихме ги буквално, включително за дрехи и заплати. Аз им казах нещо много просто – тук съм от месец и половина-два, кажете ми кой е решил въпроса за месец и половина-два. И вие сте присъствали и сте участници в тези процеси от повече от 6-7 години. Примерно за дрехи. Говорят за заплати, добре, и това ще го решим. Въпросът е кога и как. Оставете ме, с моя екип ще го направим”, каза вътрешният министър.

По същото време и само на метри от протеста ръководството на МВР ще отбележи и патронния празник на ведомството.

В навечерието на протеста министър Радев публикува за обществено обсъждане проект на заповед за определяне размерите на допълнителните възнаграждения за полагане на труд през нощта между 22,00 ч. и 6,00 ч., за полагане на труд на официални празници и за времето на разположение, условията и редът за тяхното изплащане на държавните служители в МВР.

През миналата седмица бе одобрено отпускането на 30 милиона лева, с които да се заплатят разходите по закупуване на униформи в изминалите четири години.