Настоящият парламент вече влезе в историята като парламента, който е свършил най-малко работа за първите месеци от своето съществуване. Днес управляващите от ГЕРБ решиха да запълнят пленарното време, за да изтъкнат управленските си успехи в справянето с дъждовете през последните дни и добрите си намерения по отношение на образованието.

В началото на деня вътрешният министър Валентин Радев отчете свършеното от кризисния щаб, създаден заради дъждовете и градушките. Той изтъкна, че заради добрата превантивна работа не е имало жертви. За периода от 18.00 часа на 2 юли до 4 юли по Националния телефон за спешни повиквания 112 са постъпили над 650 сигнала за паднали клони, дървета, задръстени шахти и др.

"Най-критична беше обстановката в Плевенска област - общините Плевен, Подем, Гулянци. На 3 юли в рамките на 7 часа значително беше усложнена обстановката в община Самоков поради паднали интензивни валежи от дъжд. Извършена бе евакуация на 12 граждани. В София за периода 2-3 юли буря премина през западната част на града - "Горна баня", "Люлин", "Обеля" и централната част на града. Регистрирахме общо 23 сигнала", каза Радев.

В областите Велико Търново, Враца, Монтана, Ловеч, Кюстендил и Перник също е имало множество сигнали, но обстановката не налагала обявяване на бедствено положение. Армията е била в готовност, но не се е наложило нейното включване.

Радев каза още, че в периода 2-3 юли са изстреляни 736 ракети за предотвратяване на градушки. 

Малко след това депутатът от ГЕРБ Галя Захариева взе думата, за да изтъкне усилията на правителството за това всички деца да ходят на училище и да се образоват. Тя разказа за оповестения вчера лично от премиера Бойко Борисов механизъм за обхващане и задържане на ученици.

"Държавата и обществото ни не могат да си позволят да има хора с ниско образование. Не можем да допуснем семейстрва, които лишават децата си от правото на по-добър живот. Високите доходи и стабилната икономика се постигат само с качествено образование. Не можем да си позволим да харчим държавен и обществен ресурс в подкрепа на семейства, които не изпращат децата си на училище", заяви Захариева.

Тя изтъкна, че в документа са записани кратки и точни срокове. Екипи от различни институции ще установят кои деца не ходят на училище и ще убеждават родителите им да ги изпратят.

От парламентарните групи на БСП и ДПС пък честитиха професионалния празник на полицаите, който е днес. От опозицията изтъкнаха отговорността на ГЕРБ за напрежението в системата и пожелаха на униформените на празника си догодина да не протестират за заплати.

В кулоарите Радев заяви, че се надява заплатите на полицаите да бъдат увеличени догодина. Той поясни, че в парламента има процедури за приемане на бюджета и не разбира защо полицаите настояват за увеличение на заплатите "сега и незабавно".