Депутати от “Обединените патриоти" предлагат поправка на прословутия чл. 417, ал. 2 на Гражданския процесуален кодекс. Проектът вече е внесен в деловодството на парламента, предаде БГНЕС. 

Ако поправката бъде гласувана от народните представители, то банките вече няма да могат да вземат заповед за незабавно изпълнение въз основа на документ или извлечение от ценни книги.

Досега чл. 417 от ГПК позволяваше кредиторът (всяка една банка или комунално дружество например) да поиска издаване на заповед за изпълнение въз основа на документ, удостоверяващ неговото вземане и позволяващ длъжникът да бъде осъден по бърза процедура, без възможност да се противопостави на осъждането.

А длъжникът разбираше за това едва когато получи призовка от съдебния изпълнител за доброволно изпълнение. Така той се лишава от възможността да възрази срещу евентуални неоснователни претенции и да се защити. Вместо това директно е осъден.

Вносителите от ОП смятат, че ако подобна привилегия е допустима за държавата и общините, но това не може да се отнася и за банките и действащата уредба ги поставя в привилегировано положение. 

Текстовете са предложени от 12 народни представители от групата на “Обединени патриоти”, но не за първи път има подобни предложения за промени в ГПК. След часове дебати досега никой не ги е прокарал.

Поправките в ГПК идват след сериозна активност по темата и на националния омбудсман Мая Манолова, която сезира и Конституционния съд.

Мотивите й:

"Своеволията на частните съдебни изпълнители трябва да спрат, както и практиката им да продават жилищата на хората три пъти по-евтино и те да нямат възможност да обжалват тези оценки." 

Мащабните промени в ГПК включват още предложения за изменения в уведомяването и призоваването, както и в касационното и изпълнителното производство. 

Предлага се промяна, с която да се осигури реално триинстанционно производство по граждански дела. 

Анализите показват, че в момента едва 3% от второинстанционните дела стигат до касация. 

Обект на сериозни парламентарни дебати за промяна на ГПК  ще са и текстове, които регулират дейността на съдебните изпълнители. 

“За да се даде адекватна възможност за защита на длъжника, каквато в момента не съществува, се допълват и основанията за спиране на изпълнително производство със случаите на подадено възражение срещу заповед за незабавно изпълнение, издадена на основание запис на заповед, менителница или приравнена на тях друга ценна книга на заповед, както и облигация или купони от нея”, гласят част от мотивите на вносителите. 

Предлага се промяна на досегашната уредба, при която длъжникът няма право да поиска прекратяване на изпълнителното производство, когато е изпълнил задължението си след започването му.