Инициативата „Правосъдие за всеки” организира в четвъртък сутринта от 8:45 в градинката пред Централна баня (днес Музей на София) „Гражданско кафе пред ЦУМ без болтове”. За целта има специално създадено събитие във фейсбук, където са публикувани въпросите за предстоящата „открита гражданска дискусия”:

„- Защо ЦУМ-гейт има, но разследване за него НЯМА?!

- Трябва ли да има граждански контрол върху дейността на Висшия съдебен съвет, като управляващ орган на съдебната власт, за да се установи и възможност за контрол на дейността на Главния прокурор от Обществото?

- Има ли намерение ВСС да изпълни препоръките на Европейската комисия за привеждане на съдебната система и в частност Прокуратурата в съответствие с добрите европейски практики?

Това е втората гражданска акция, в която болтовете са лайтмотив. Преди седмица граждани поставяха болтове пред входа на сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС). Повод за протеста бе включването в дневния ред на точка, която да разгледа подаден от „Блиц” сигнал срещу председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Тази точка можеше да послужи за формално стартиране на процедура по отстраняването на Панов, за което отдавна призовават членове на мнозинството във ВСС. До разглеждането на жалбата обаче не се стигна, след като главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев синхронизирано станаха и напуснаха заседанието, а след тях си тръгнаха и всички представители на мнозинството.

„Честно казано, някак си този цирк ми идва в повече!“, каза тогава Цацаров, стана и си тръгна и така всъщност прекрати заседанието.

Гражданите поставяха болтове като символ заради случая с развинтените болтове на колата на НСО, която използваше Панов. Прокуратурата отказа да разследва случая и обяви, че болтовете са се саморазвинтили. Панов пък отказа да използва повече кола на НСО.

Напрежението между Панов и Цацаров се покачи, след като председателят на ВКС настоя няколко пъти главният прокурор да бъде изслушан от ВСС за срещата си в ЦУМ с представителя на ръководството на БСП Георги Гергов и бизнесмена Сашо Дончев.

Ние не приемаме случаят ЦУМ-гейт да бъда забравен, защото за нас ЦУМ-гейт е най-тежкият известен случай на деградация на публична институция и легитимиране на недопустимо държавническо поведение!”, се казва още в събитието на „Правосъдие за всеки”.

Инициатива „Правосъдие за всеки” обявява в прав текст и че целта на акцията пред ЦУМ е „за да подкрепим и Председателя на ВКС г-н Лозан Панов в тежката му борба за установяване въховенството на Закона в тази държава, за да има #правосъдиезавсички”.

Снимката на събитието във фейсбук е колаж между образа на главния прокурор Сотир Цацаров и Волтрон и популярния анимационен сериал. Името този път е „Болтрон”.