Степан Бандера отново стана повод за скарване между Полша и Украйна, предаде Нюз.ру.

Много украинци го почитат като национален герой. В Полша обаче го смятат за кръвожаден убиец.

В интервю за популярното издание "В политице" полският външен министър Витолд Вашчиковски заяви, че страната му по всякакъв начин ще пречи на пълноценната интеграция на Украйна в Европа. Това ще бъде факт, докато между Киев и Варшава продължава да има исторически спорове.

Полша е особено разтревожена от продължаващия култ към Бандера, един от създателите на Украинската въстаническа армия (УВА). Нейни бойци извършват масови разстрели на поляци в периода 1942-1945 г. в областта Волин. До 1939 г. тя принадлежи на Полша, след което е анексирана от СССР, а по-късно е окупирана от нацистка Германия. Днес областта е част от Украйна.

"Най-зле стоят нещата по историческите въпроси. Нашето послание е ясно - вие няма да дойдете в Европа с Бандера", заяви Вашчиковски.

Днес последва реакция от висшия украински дипломат Маркиян Лубкивски. Пред телевизионния канал "112 Украйна" той заяви, че тези думи вредят на двустранните отношения.

"Изказванията на полския външен министър са несвоевременни, недружелюбни и вредни. Днес Украйна противостои на руския агресор и защитава и своята територия, и Европа от руско нашествие. А с такива изказвания Полша открива втори фронт чрез еднозначно недружелюбен жест към Украйна и чрез намеса във вътрешните й работи", каза Лубкивски.

Дипломатът изрази надежда, че властите в Киев ще реагират подобаващо.