„Българските управляващи искат да се откъснат от руската газова зависимост и да приемат предложението във Варшава на Тръмп по инициативата "Три морета". Единственото необходимо е „Булгаргаз“ да заяви, че желае 20% недоговорени годишни доставки да дойдат от САЩ.“ Това заяви енергийният експерт Васил Начев. 

Според него с вчерашното си изявление президентът Тръмп е официализирал предстоящата газова война, която ще се разрази в Европа.

От Вашингтон вчера съобщиха, че искат да помогнат на съюзниците си, като улеснят възможно най-много американските компании да доставят повече втечнен природен газ за Централна и Източна Европа. Тази им подкрепа трябва да бъде обявена официално на срещата във Варшава "Три морета" утре, където ще бъде и нашият президент Румен Радев.

„Не е верен аргументът, изтъкван от Борисов, че втечненият газ от САЩ е по-скъп от руския. Днес е по-евтин“, допълни той. 

 

„За съжаление от наша страна не сме чули повече от политическо говорене. Усилията на шепа хора да представляват собствените си интереси като национални ще ни изправят на трибуната на зрителите, а не на полето на играчите. Трудно ми е да преброя колко пъти се е налагало да говорим за това, че е нужно да се изгради един плаващ терминал за регазификация на втечнен природен газ, за да може да зарежда и големи транспортни кораби. Той трябва да бъде изграден в района на Александруполис. Превръщайки се в европейски, няма никакво значение на чия територия се развива този проект“, отбеляза Начев.

„Държавите, които имат излаз на Черно, Адриатическо и Балтийско море, да направят един по-тесен съюз в различни посоки, включително във военната и икономическата област“, добави той. 

Според енергийния експерт Иван Хиновски връщането на освободения от енергийния министър Теменужка Петкова от поста на директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен, близък до ДПС, най-вероятно се дължи на това, че няма да бъде строена АЕЦ „Белене“, а реакторите ще отидат в „Козлодуй“.