“Това е първа среща, първото лично запознанство между двамата президенти (Путин и Тръмп – б. р.) и това е основното при тази среща”, отговори днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на журналистически въпрос какво очаква Москва от предстоящото общуване между лидерите на Русия и САЩ в рамките на форума на Г-20 в Хамбург.

То ще се проведе в петък и събота при домакинството на Германия. Очаква се Путин и Тръмп да разговарят лично още през първия ден.

“Очакванията са да се сложи начало на делови диалог, който най-вероятно е жизнено необходим за световния мир с оглед на по-голяма ефективност при решаването на конфликти, чийто брой всекидневно расте. Москва очаква срещата да премине в делови дух и атмосфера”, добави Песков, но уточни, че Путин се готви за срещата с Тръмп така, както и с останалите участници във форума на Г-20.

Същевременно Путин възнамерявал да повтори пред американския си колега руската позиция за необходимостта от прилагането на Минските споразумения за слагане край на конфликта в Източна Украйна, както и да се предприемат мерки за прекратяване на провокациите от страна на украинските въоръжени сили. Според Песков възможно било лидерите на Русия и САЩ да обсъдят и взаимодействие в Сирия в интерес на битката срещу тероризма.

“Ако няма тотален провал при срещата Тръмп - Путин, всичко останало ще е успех”, коментират германски наблюдатели.

Британските експерти са по-находчиви. Тръмп едва прохождал на международната сцена, докато Путин бил опитен разузнавач, владеещ перфектно продължителните игри в сферата на стратегиите и при държавното управление. Това несъответствие между Тръмп и стопанина на Кремъл събуждало тревога сред американските дипломати ветерани и анализатори.

Според експерти на Блумбърг Путин бил умел, целенасочен тактик, който задълбочено се подготвял и трудно би се отклонил от целите си. Обратно – Тръмп се появявал на срещи неподготвен, ръководел се от вътрешното си чувство, дълбоко вярвал на въображаемата си способност да разгадава човека, седящ срещу него. Това нямало да му помогне при Путин, който като професионален разузнавач отлично владеел изкуството да заблуждава и манипулира.

Същевременно експертите на Блумбърг са на мнение, че предстоящата първа среща между Тръмп и Путин в Хамбург ще зададе тона на американско-руските отношения през близките 4 години.

Генералният директор на Съвета на Русия по международни отношения Андрей Кортунов сподели, че Москва не очаквала твърде много от срещата с Тръмп, но тя непременно трябвало да се състои. Руската страна трябвало да демонстрира пред електората си и пред света, че е настъпил преломен момент, дъното било достигнато, сега целта била създаване на стабилност в отношенията със САЩ. Според Кортунов Путин най-вероятно щял да каже на Тръмп, че преговорите не са еднопосочна улица.