Турският президент Реджеп Ердоган отправи нови остри нападки към Германия заради отказа й да позволи срещи със сънародниците му там. В интервю за канал France 24 ден преди официалната му среща с германския канцлер Ангела Меркел и два дни преди срещата на Г-20 в Хамбург той заяви, че изобщо не съжалява за коментарите си, в които определя германския лидер и правителството й като нацисти. Ердоган визира не само отказите на германските власти да му предоставят големи зали за митинги с турските гастарбайтери, но и тези от времето на кампанията за априлския конституционен референдум, когато турски министри не бяха допуснати да провеждат агитация там.

„Изобщо не съжалявам. Това са действия, присъщи на нацизма. В действителност това, което в момента се случва, не може да бъде поставено извън режима на фашизма. Властите в Германия не трябваше да допускат фашистко отношение. Така както се борим срещу тероризма, така трябва да се противопоставяме и на остатъците от фашизма и нацизма и германските власти не следва да им дават шанс. Ако подобни неща се случват в моята страна, аз също съм длъжен да не им предоставям възможности. В случая най-важното е кой прилага тези мерки и как управляващите им се противопоставят. Аз не твърдя, че правителството на Германия е фашистко, критикувам онези, които демонстрират такова поведение. А то трябва да бъде елиминирано“, казва Ердоган, цитиран от БГНЕС.

Той подлага на съмнение съществуващата демокрация и свобода в Германия, тъй като правителството й не допуска избран с 52% народна подкрепа президент да разговаря пряко със сънародниците си в страната, която ще бъде домакин на срещата на Г-20, и същевременно той самият няма да бъде добре дошъл там.

„И всичко това става пред очите на полицията и с нейната подкрепа. Пред сградата на правителството в Берлин има огромен плакат и зад него автомобил. На плаката пише „Ако искате да спечелите този автомобил, убийте тези диктатори: Ердоган, Путин и краля на Саудитска Арабия Селман". Пред очите на германската полиция се насърчава такова престъпление, подстрекава се към насилие. Колко жалко, че германските власти не казват и дума. Това не може да се асоциира с демокрацията“, коментира турският държавен глава.

Той подчертава, че въпреки всичко ще участва в срещата на Г-20 в Хамбург и там ще говори за тези проблеми, още повече че в Германия има 3 млн. турци, от които половината имат и двойно гражданство, а властите трябва много внимателно да се отнасят към въпросния факт. Ердоган настоява да не се забравя и фактът, че при обединението на Западна и Източна Германия около 500 000 служители бяха уволнени от работа, както и това, че 10-15 терористи във Франция предизвикаха налагането на извънредно положение.

„Но у нас имаше опит за държавен преврат. Това, че в онази нощ загинаха 250 души и 2193 бяха ранени, не е в дневния ред на никого, Европа мълча тогава. Имаше разрушения, пожари, бомбардировки, извършени с Ф-16, хеликоптери, танкове и оръдия, собственост на турската държава. Но никой не коментира това. Напротив, Западът намери преврата за проява на демокрация, докато ние тогава очаквахме да бъде заклеймен. Всичко приключи за 24 часа, народът се изсипа на улиците и предотврати най-лошото, това е история. В такава ситуация Западът прокламираше, че има върховенство на закона и в същото време остави терористите да се разхождат свободно, оказа им всевъзможна подкрепа. Нека Западът да бъде честен и да спре с клишетата“, посочва Ердоган.

Той припомня, че Германия не е направила нищо по отношение на 4500 преписки за искове за екстрадиция на заподозрени за участие в опита за преврат или подкрепа за организацията ФЕТО на проповедника Фетхуллах Гюлен. Вместо това германските власти правят „много интересни изявления“ по повод терористите, пристигнали в страната им, и така всеки ден му дават поводи да говори за това. „Светът трябва да знае истината и независимо дали ще я приеме, ние при всяка възможност ще говорим за това. И на Г-20 също“, казва Ердоган пред френския канал.

По-рано той заяви, че Германия се самоубива, като не му разрешава организирането на срещи със сънародниците му там. Той каза това в интервю пред германския седмичник Die Zeit и уточни, че между него и Ангела Меркел няма никакви проблеми, а и Берлин, и Анкара еднакво се нуждаят от сътрудничеството. Ние обаче ще продължим да виждаме Германия като страна, опазваща терористите, и това ще бъде така, докато тя не ни предаде обратно привържениците на терористичната организация ФЕТО на Фетхуллах Гюлен, каза Ердоган.

Той ще се срещне с Меркел, а през следващите два дни ще участва в срещата на Г-20 в Хамбург. Отношенията между двете страни се обтегнаха след опита за преврат от 15 юли м.г., когато Германия даде убежище на много военни, а Берлин взе решение да изтегли контингента си от авиобазата в Инджирлик. Поредната забрана за турския държавен глава, с която не му се позволява да направи видеообръщение към сънародниците си, дойде от Бон. Преди това бяха отказани исканите от него големи зали за митинги в различни други германски градове.