Бъдещето на Европа е много по-важно от "Брекзит", заяви днес главният й преговарящ с Обединеното кралство за излизането му от Европейския съюз.

В същото време Мишел Барние подчерта, че ЕС предпочита раздяла със споразумение пред раздяла без споразумение.

"Справедлива сделка е много по-добра от никаква сделка", каза той, контрирайки ключово послание на британската министър-председателка Тереза Мей.

Уведомявайки ЕС официално, че страната й иска да го напусне, на 29 март т.г. тя заяви: "Никаква сделка е по-добра от лоша сделка."

"Никаква сделка влошава ситуацията губещ - губещ, в която Обединеното кралство има повече да губи", каза Барние. "Няма никакво разумно оправдание за сценария без сделка."

Митнически съюз между ЕС между Великобритгания и ЕС не е възможен, ако тя не спазва правилата на единния пазар, каза Барние. Напускането му ще прати Обединеното кралство "в далечното минало", заяви той.

Особено тежко ще бъдат засегнати фирмите от земеделско-хранителния бранш и извършващите доставки "точно навреме", посочи Барние.

Сто процента от животинската продукция ще бъде подлагана на санитарен контрол на европейските граници. Съгласно правилата на Световната търговска организация ще се върнат митата, като например 10 на сто за превозните средства, 19 на сто за алкохолните напитки, 12 на сто за агнешкото и рибата.

Тежките контролни процедури биха означавали, че стоките ще трябва да престояват от няколко часа до три-четири дни в митнически складове, за които британските износители ще плащат наем.

Пред подобни затруднения ще бъдат изправени предприятията от авиационната индустрия на Острова, които сега са кооперирани с други на континента, добави главният преговарящ.

Барние каза, че още не е сигурен дали отвъд Ламанша разбират напълно всички последствия от "Брекзит".

Следващият едноседмичен кръг на преговорите започва в Брюксел на 17 юли.

Барние каза, че всички модели на по-близки отношения между ЕС и трети страни като норвежкия и турския представляват "равновесие от права и задължения", но няма модел, в който третата страна може да избира само това, което й  е изгодно. "Тези модели са на разположение", каза той.

Обединеното кралство може да има митнически съюз и безпрепятствена търговия с ЕС, само ако те са в съчетание с правилата на единния пазар, каза Барние.

"Избирайки да напусне ЕС, Обединеното кралство ще се премести от другата страна на външната границиа, която очертава не само митническия съюз, но и територията, в която са приети правилата на вътрешния пазар", каза той. 

Барние добави, че обратно на очакванията на някои привърженици на "Брекзит" не е възможно посекторно участие в единния пазар - например в автомобилната промишленост или във финансовите услуги.

"Не може да сте наполовина вътре и наполовина вън от единния пазар", каза главният преговарящ. 

Той предупреди, че Великобритания няма друг изход и освен да постигне "бърз и съществен напредък" по първата група въпроси на раздялата - правата на гражданите, уреждането на финансовите си задължения към бюджета на ЕС и граничния режим между Ирландската република и Северна Ирландия.

Този напредък трябва да бъде постигнат и по трите въпроса заедно, преди преговорите по бъдещите отношения между Европа и Британия да започнат, каза Барние. В същото време обеща да преговаря "спокойно" и "без никаква агресивност и арогантност". 

Той отбеляза, че двегодишният период за приключването им тече от датата на официалното британско уведомление по член 50 от Лисабонския договор и че ако до 29 март 2019 г. няма ратифицирано споразумение за "Брекзит", той  ще се случи автоматично.

По думите му това означава, че "преходният период", за който Мей настоява, вече тече от деня на уведомителното й писмо на 29 март 2017 г.