"Многострадална точка" - опит да се вземе отношение по европейски препоръки за прокуратурата, не успя да стигне дори до обсъждане от този Висш съдебен съвет. Калин Калпакчиев опитва да задвижи по някакъв начин Съвета още от... януари веднага след като публичната част на доклада на прокурори от 4 западни държави стана известна на 20 декември.

След днешното "пълзящо напускане" на членове, за да се стигне до падане на кворума, шестима от ВСС дори написаха до министър Цецка Цачева да свика извънредно заседание другата седмица, пише "Де Факто".

За какво става въпрос?

"На 19 януари 2017 внесохме във ВСС предложение за обсъждане на публичната част на независимия технически анализ на структурния и функционален модел на прокуратурата на Република България. Предложихме мерки, които съответстват на препоръките, отправени от европейските прокурори. В заседанието на 19 януари разглеждането на предложението беше отложено до приключване на дейността на специално създадена работна група към министъра на правосъдието. Измина повече от половин година от публичното оповестяване на анализа и препоръките", пише Калпакчиев, аргументирайки се защо отново я внасят през юли.

След като Министерството на правосъдието надълго и нашироко се занима с поблема, внесоха писмо на 29 юни с проект на пътна карта по "мярка 13" от плана за действие за 2017 г. - а именно изпълнението на препоръките от независимия технически анализ, засягащи модела на прокуратурата.

Ето и част от препоръките, които според вносителите Калин Калпакчиев и Соня Найденова е редно да занимават ВСС:

"Промяна в структурата на прокуратурата; създаване на нови процедури и механизми за отчетност, прозрачност и надзор над дейността на главния прокурор и на прокуратурата, включително относно наказателното преследване на ръководителя на държавното обвинение; структуриран парламентарен надзор върху прокуратурата, включително и чрез формиране на специална парламентарна комисия за наблюдение дейността на държавното обвинение; подобряване на ефективността в дейността на прокуратурата чрез усъвършенстване на начина на ръководство на разследването и ясното определяне на отговорността на наблюдаващия прокурор.." и мн. др.

Миналия четвъртък обаче ВСС прибягна до един от "любимите" си напоследък прийоми - заради протестиращи отпред с болтове в подкрепа на Лозан Панов, Сотир Цацаров се разстрои, че "този цирк му идва в повече" и напусна. Така освен че изиграха "пас" по жалбата срещу Панов от "Блиц", не се стигна и до обсъждане на прословутата тема какво ще се прави с препоръките на прокурорите от Англия, Испания, Германия и Холандия.

Скандалът срещу Панов бе произведен, а по еворпрепоръките топката се тупа до безкрай - 2 в 1.

Миналия четвъртък главно действащо (в смисъл - напускащо) лице освен Цацаров бе и председателят на ВАС Георги Колев.

Днес обаче на злощастната точка отново не й "излезе късметът".

Този път - при едва 16 участващи в Пленума на ВСС, т. нар. опозиционно малцинство и "здравите сили" се изпокараха по въпроса - кой да участва в работните групи за промени в 4 важни закона: ЗСВ, НК, НПК, както и нормативни изменения, свързани с вещите лица.

Камен Иванов обърна внимание, че "непрекъснатото участие в работни групи на едни и същи колеги не е ползотворно".

"Желанието да се участва във всички работни групи непрекъснато, означава следното – да виждаме двама или трима души в работни групи - или дори един и същ, - а хората, които са заявили желание, да не участват в нито една", отбеляза Иванов.

Действието се развиваше, след като едва в 10 ч напусна главният прокурор (след като взе участие само в гласуването на пакет от бюджетни точки, които минават "рутинно", б.р.). После си тръгнаха и Георги Колев, и верният на мнозинството Ясен Тодоров.

Кворумът остана да "виси" на 13 човека - санитарния минимум.

Освен това Соня Найденова и Калин Калпакчиев поискаха извънредно ВСС да обсъди проект на депутати от ГЕРБ и патриотите за промени в съдебния закон, които дават поредни бонуси на кадровиците и посичат професионалните организации на магистратите (проект, срещу който вече реагираха от Съюза на съдиите в България б.р.).

Така след като изгласуваха само спорните участници в групите за законови промени, кворумът се разпадна - първо излезе ядосана Соня Найденова, която помоли за 10-минутна почивка, за да се съберат участниците. След като това не стана, заседанието бе прекратено и така "увисна" точката, възприемана явно като вмешателство "анти-Цацаров".