Конфронтацията между председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и президента Румен Радев по линия на купуването на новите изтребители "Грипен" продължи и тази сутрин.

"Недопустимо е един президент да говори по този начин. Оставям думите му с пренебрежение. Да се обижда персонално един политик означава, че няма достатъчно смислени аргументи за дебата, който искаме да проведем в парламента относно избора на превъоражаване на българската авиация."

Така коментира Цветанов президентската реплика, че не разбира от самолети, а от апартаменти. До нея се стигна, след като зам.-председателят на ГЕРБ подхвърли подозрения за корупция при избора на шведските изтребители вместо американските, но втора ръка F-16.

"Просто това е несъстоятелна теза. Аз съм един от малкото политици, който е бил подложен на всякакви проверки. Понесох всичко това с достойнство. Не е нормално един президент да обижда парламента, че би могъл да се превърне в трибунал. Достатъчно работа имам, за да се занимавам с личните нападки и егонцетризма, който Радев демонстрира", подчерта Цветанов. 

В края юни държавният глава коментира и изказванията, че изтребителите "Грипен" са спрени от производство.

"Това не са кренвирши и те не могат да бъдат спирани от производство. Те се поръчват и тогава се произвеждат", каза Радев в Букурещ.  

 

"Конфликт и скандал няма. Силата на демокрацията е да се чуват и различните мнения, да бъде създадена анкетна комисия, която да гарантира, че харченето на тези 1,5 млрд лв. за превъоръжаване ще бъде прозрачно. Така ще отпаднат всякакви съмнения дали нещо не е било нагласено. Решението за превъоръжаването на военновъздушните сили се взе много бързо - ако погледнем реално, то трябваше да се движи паралелно с военноморските сили. Не искаме да защитаваме една или друга фирма, а да дадем възможност за по-голяма конкурентност" - допълни Цветанов.

 

"Аз представлявам парламента и трябва да се държа като политик, който носи отговорност за казаното. Всичко ще бъде изяснено в комисията. Ако изводите и заключенията, които ще се направят, не пораждат никакви съмнения, разбира се, президентът е този, който ще има най-голяма удовлетвореност", каза още Цветанов. 

И отбеляза, че дори при недопустимото поведение от страна на Радев "аз му се обадих, за да го информирам за предстоящия избор на членове и председател и зам.-председател на Комисията по дискриминацията".

"Обадих се, защото независимо от това, което той е възприел като начин на поведение, ние трябва да демонстрираме диалогичност по национални теми", обясни той.

По-късно пред деня сагата "Цветанов - Дондуков 2" претърпя ново развитие. В Народното събрание се появи съветникът на президента Румен Радев по въпросите на сигурността Николай Копринков. Двамата с Цветанов проведоха среща. По думите на Копринков тя била по негова инициатива.

"Не мисля, че може да търсим конфликт между институциите. Тъй като нашият разговор премина в дух на коректност за бъдещи отношения между институциите, които трябва да са в един нормален диалог, не мисля, че можем да търсим някакъв конфликт“, каза Копринков. 

Цветанов поясни, че на срещата са изяснени създалите се недоразумения между Народното събрание и президентството от последните дни. За промените в Закона за отбраната, внесени от мнозинството, които предизвикаха реакция от държавния глава, Цветанов обяснил, че идеята за изслушване на военните, които се повишават в звание от ресорната комисия в Народното събрание не е парламентът да е трибунал. Изслушванията щели да са с опознавателна цел.