Страната ни няма по-висш интерес от това да има мир на Балканите и затова трябва да се простим с великите сили, които разпределят сфери на влияние, и да покажем европейски подход. Това каза президентът на България (2012-2017) Росен Плевнелиев по БНТ днес. 

Според него големият проблем в Македония е идеологията на македонизма.

„Това е една изцяло антибългарска идеология, която нас ни прави фашисти. Това е идеология на замитане, на манипулиране на историята, създадена от Комунистическия интернационал, Сталин, Тито и от най-големия предател на българкия национален интерес Георги Димитров. България трябва да излезе и да каже много ясно, че ние сме за единна и неделима Македония. Нямаме нужда от повече територия, страната ни е за това границите да падат, а не да се местят“, категоричен бе Плевнелиев.

Той подчерта, че е анализирал сериозно това, което "се пише в медиите на Груевски", на това, което говорят "представители на втората най-голяма политическа партия в България", и на дебата, "който се води от сръбските националисти в парламента в Белград".

„Опорните точки са едни и същи. Според мен те идват от Москва. Русия използва всеки повод и всеки начин да дестабилизира ЕС. Най-лесният начин е през Балканите“, отбеляза Плевнелиев.

Македонското правителство е подложено на тежък натиск от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски и свързаните с нея медии по отношение на подготовката на договора за добросъседство с България. 

„Нищо изненадващо – винаги когато се разбива статуквото, отпорът е невероятен. Така беше и в България – редица журналисти, политолози, социолози и пр. по команден сигнал от външна сила започнаха да бомбардират обществото със своите позиции. Десетки сайтове бяха създадени през последните месеци с финансиране от Изток“, каза още Плевнелиев. 

Той защити зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов в спора му с настоящия държавен глава Румен Радев.

"Не прилича на един държавен глава да дава елементарни епитети и сравнения на един народен представител от какво да разбира. Не бива да се очаква един депутат да разбира от самолети и салами. За пръв път в историята на България държавен глава се държи така с народен представител, за мен това е необяснимо и притеснително. Най-нормалното нещо е в парламента да бъде създадена комисия, която да провери избора на изтребителите „Грипен“, коментира той критиките на Румен Радев към Цветан Цветанов, че "не разбира нищо от изтребители, а разбира от апартаменти". 

"В момента се изгражда нов световен ред. Този след края на Втората световна война вече го няма. Великите сили са много повече, регионалните - също. В този преходен период има много кризи, тъй като всеки слага на масата своите искания за преразпределение на баницата. Ако Европа иска да бъде велика сила, то тогава България може да помогне с нейното председателство на Съвета на ЕС", каза още Плевнелиев.

„Първото правителство на Бойко Борисов беше на магистралите и на модернизацията на България, вторият кабинет беше опит за стабилизация след две години на разруха, а сега виждам, че външната политика се услажда на премиера и му идва отръки. Той научи много, създаде силни връзки с европейски и световни лидери. Приветствам неговите усилия да бъде лидер на Балканите“, обобщи Плевнелиев.