„Знам, че предстои да вземете тежко и трудно решение за модернизацията на военновъздушните сили. Разходите са много големи. Но когато избирате, гледайте не само това перо, но и способностите на самолетите и оперативната им съвместимост с НАТО.“ Това заяви днес посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин.

Той изнесе лекция на тема „Американско-българското партньорство: пътят напред" пред Атлантическия клуб.

По-рано в дискусия на тема „Трансатлантическото партньорство от перспективата на българското председателство на ЕС“ премиерът Бойко Борисов настоя, че каквито и да бъдат самолетите, те трябва да са нови. 

Посланик Рубин увери, че САЩ са готови да подпомогнат по всякакъв начин България при модернизация на армията и нейното оборудване, като изпратят на място свои специалисти и съветници.

"Макар крайното решение да е изцяло на властите в София, важни са и опитът в истински въздушни схватки, а оперативната съвместимост на машините трябва да е налице както със самолетите на САЩ  и други съюзници в НАТО, така и със съюзници, които са ни съседи в региона", допълни дипломатът.

„Европа е изправена пред много заплахи и предизвикателства днес, 27 години след падането на комунизма. Има стремежи от страна на Русия в региона да бъдат установявани определени правителства. На фона на всичко това е ясно, че България трябва да има добре оборудвани военни сили“, продъбжи Рубин.

Той похвали усилията на страната ни и предаде на Бойко Борисов поздравления лично от американския президент Доналд Тръмп за това, че България се старае да има повече от един източник за енергийни доставки.

САЩ се гордеят с ролята си като страна, която подпомага ангажимента на България към бъдещето и образованието на децата, включително чрез учебните заведения в София и Благоевград и фондация "Америка за България", инвестициите и работните места на американските компании. Рубин изтъкна изстрелването на първия български сателит от компанията SpaceX през миналата седмица като пример за съвместна работа.

По думите му обаче много още може да се направи по въпроси като бизнес климата и укрепването на демокрацията. България има проблем с прозрачността и върховенството на закона, но и с демографията - младите няма да искат да останат, ако икономиката не расте и не виждат, че има работни места.

"Климатът за инвеститорите е форма на националната сигурност: колкото по-положителен, приветстващ и прозрачен е той, толкова по-голям ще е икономическият напредък на България."

Енергийната диверсификация ще помогне на България, която остава почти 100 процента зависима от Русия в доставките на газ, петрол и ядрена енергия, припомни Рубин и приветства завършването на интерконектора с Румъния и стъпките в изграждане на връзка с Гърция.

Посланикът поздрави София за усилията страната да използва "собствените си запаси от газ" и обяви, че Вашингтон ще е готов да окаже помощ в диверсификацията. Той очаква скоро България да се включи в проектите ТАП и ТАНАП - Трансадриатическия и Трансанадолския газопровод.

"Казвал съм и ще повторя: няма никакво противоречие между българското членство в НАТО и отношенията й с Русия. Връзките обаче трябва да се базират на принципи и ценности. Да имаме добри отношения, да търгуваме и да инвестираме в Русия - това са цели, които и САЩ преследват. Мисля, че България като член на НАТО и ЕС играе много позитивна роля в отношенията с Москва."

Накрая посланикът бе попитан дали можем да очакваме посещение на президента Доналд Тръмп.

"Ще направя всичко възможно и ще положа много усилия за такова посещение. Не мога да обещая - в момента всеки американски посланик по света работи по въпроса", отговори Рубин.