"Основният проблем, който виси със страшна сила, е "Брекзит". От моя опит знам, че разводите винаги са скъпи и страдат децата. Това съм казал. Нека съм лош пророк, нека ме оборите след това, но този развод ще е много скъп за Европа и Великобритания."

Това заяви премиерът Бойко Борисов във второто си участие в парламентарния контрол, откакто започна третият му мандат. Той отговори на въпрос на лидерката на БСП Корнелия Нинова за националната програма за председателството на България на Съвета на ЕС, pd отношението на страната ни към Бялата книга на Жан Клод Юнкер, миграционната политика на Съюза и що е то "Европа на две скорости".

Борисов изброи приоритетите за председателството, приети от трите страни, които ще водят Съвета на ЕС до края на 2018 г. - Eстония, България и Австрия, към които страната ни ще се придържа, и определи именно "Брекзит" за най-големия проблем в момента. Той се обяви за силна и обединена Европа с повече интеграция. 

По думите му националната програма за председателството се обсъжда в момента, очаква се да бъде приета от Министерския съвет на 11 юли и да бъде представена в Народното събрание. 

Въпреки това Нинова обвини Борисов, че е излъгал, когато е поел ангажимент към нея и БСП срещу подкрепата им за работата по председателство, всички въпроси и позиции да се обсъждат в Народното събрание. Затова БСП иска разисквания по темата. Те ще се състоят другия петък, обяви председателят на парламента Димитър Главчев.

"Мястото на България е в ядрото, а не в периферията на ЕС. Приоритет е членството ни в Шенген, страната ни отговаря на критериите. Решението оттук нататък е политическо, но Холандия още няма правителство", каза още премиерът.

Той защити отново и "даването на газ" от страна на България за членство в чакалнята на еврозоната. Защити и развитието на кохезионната политика на ЕС като противодействие на "Европа на две скорости". 

На уточняващ въпрос от Нинова каква е позицията на България по предложенията за прием на мигранти по квоти и поемал ли е ангажименти по темата пред Ангела Меркел и партньорите ни в Европа и какво е отношението му към позициите на страните от Вишеградската четворка, които по думите на Нинова отказали да приемат допълнителни бежански квоти, Борисов обяви:

"Проблемът е, че Вишеградската четворка по принцип не приема мигранти, не че не иска допълнителни квоти. Ние се бяхме съгласили за 1200. Дойдоха двама, единият избяга.

Разбирам тенденцията във въпроса, но на Европейския съвет аз питах: ще ми разреши ли да направя затвор, за да ги задържа там? Имаме по 20-30 пъти задържан един и същи човек на нашата граница. Те (мигрантите - б.р.) не искат да стоят тука. И в Унгария не искат, нито в Полша, но там се води по-глобален спор. Ние не само не сме поемали ангажимент - ние и стария не можем да си изпълним. Нищо допълнително, нищо различно няма от това, което го има към момента."

Вторият въпрос към Бойко Борисов отново бе от левицата и засягаше предложението му за обща европейска отбрана и армия. Петър Витанов от БСП припомни и думи на премиера, че може ЕС да е колективен член на НАТО и го попита как да стане това, след като има страни, които са част от ЕС, но вън от Алианса и обратното.

Борисов заяви от трибуната: 

"Милитаризацията гълта огромни финанси на държавите. Много неща, които са днес, се променят след това. Преди 20 години имаше Варшавски договор и НАТО, тези, които бяха във Варшавския договор, сега сме в НАТО. Задодах въпрос на колегите в Европейския съвет какво би се случило, ако сега ни нападнат. Кои могат да нападнат Европа – те са четири-пет възможности“, коментира той.

Премиерът поясни, че е искал ЕК да задели 2% от бюджета, колкото е изискването на НАТО, и да се осигури финансирането за обща отбрана. А след това експертите да обявят от какво въоръжение има нужда континентът и как да се разпредели то. Борисов попита, ако има атака срещу Европа, страните ще защитават ли Финландия и Австрия например, които не са в НАТО.

"Дай Боже, да няма заплаха, но има ли – европейската отбрана ще стане", заключи още Борисов. 

В кулоарите на парламента Борисов за пореден път коментира темата за закупуването на самолетите.

"Като кажеш нова кола, какво се разбира – да отидеш да си я купиш от магазина нова, а не втора ръка от автокъща. И като се купува, барем да е ново", заяви Борисов.

Той поясни, че според експертите ще се преговаря с три държави.

"Ще преговаряме с всичките, но на Каракачанов съм му казал да говори за новите самолети", каза Борисов.

Той обаче поясни, че първо ще се платят влаковете, които стоят неразплатени от 2006 г.

"Ние с президента Радев, когото дълбоко уважавам, от години работим заедно, се срещнахме и се разбрахме. По всички теми, по които работим заедно, като се почне от това да пътуват министри с него, когато отиват на междудържавни посещения, дипломати, военни. Разказахме си кой какво е говорил при посещенията си в отделните държави. Моят единствен съвет към него беше – не им обръщай внимание на политиците от всички цветове", каза Борисов.

Според него в поведението на Цветанов "няма слаб пункт", защото той се опитва да излезе от кризата с президента, "която си предизвикаха".

Според Борисов твърденията, че има вероятност на България да бъде отнето председателството на Съвета на ЕС, са "глупости".