Открити са бактерии на гонорея, напълно устойчиви на лечение, предупреди Световната здравна организация (СЗО).

Предаваната по полов път бактерия създава проблеми на учените от много време насам поради способността си да се приспособява бързо към антибиотиците, с които е третирана. СЗО обаче съобщи, че вече в три държави - Франция, Япония и Испания - са установени супербактерии, които не се поддават на нито едно от известните лекарства. 

"Бактерията, причиняваща гонорея, е особено умна. Всеки път, когато използваме нов клас антибиотици, за да се справим с инфекцията, бактерията еволюира и оцелява", заяви специалистът от СЗО Теодора Уи.

Венерическата болест се предава и чрез орален секс, като употребата на презерватив намалява шанса за заразяване. Според СЗО всяка година около 78 милиона души по света се инфектират с трипер. При нелечение инфекцията може да доведе до стерилитет.

По-рано през тази година гонореята бе определена като една от единайсетте типа бактерии, които са най-сериозна заплаха за човека именно поради спешната нужда от нови антибиотици, припомни Си Ен Ен.

От 2016 година СЗО препоръчва едновременното лечение с две лекарства, но ефективността на този метод е поставен под съмнение от скорошните случаи на абсолютна резистентност. Смята се, че освен добрата приспособимост на бактерията основна причина за проблема е и прекомерената употреба на антибиотици по света, което подпомага развитието на защитни механизми у микробите.