„Българското Тръмп общество осъди изказването на президента на САЩ в Полша, след което се саморазпусна.” Това е фалшива новина, но би била напълно закономерна. Обявеното през януари дружество бе основано от проруски фигури, някои с добри връзки в бившата Държавна сигурност, а очакването беше президентът Тръмп да „разведри отношенията между САЩ и Русия” - разбирай: да се откаже от санкциите. Ако до вчера някой все още е живял с такива надежди, след речта на Тръмп във Варшава би трябвало окончателно да се откаже от подобни очаквания.

Президентът на САЩ отправи към страните от Източна Европа достатъчно конкретни послания, които звучат накратко така: Не, Западът не се разпада и съюзът между Америка и Европа ще продължи да бъде моторът на световната политика; не, няма да бъде толерирано Русия да дестабилизира Украйна и да атакува Запада с пропаганда и кибервойна; и да, свободата и човешките права са нещата, които ни обединяват, затова Западът е по-силен от всички - заради общите ни ценности.

Реч за всички

Разбира се, речта на Тръмп бе толкова внимателно конструирана, че тези послания спокойно могат да останат незабелязани от всеки, който не иска да ги забележи. В огромна част от изказването ставаше дума за трагичните и героични моменти от историята на Полша, като това беше не само любезност към домакините, но и търсеният пламък, който да накара хората да скандират името на Тръмп. А той не скри, че това му харесва. Честото споменаване на Бог и на думата „граница” пък бе жест към консервативните кръгове, които са на власт в Полша, а и стават все по-видими и в останалите държави от региона. Всичко това със сигурност радва много хора, но истински важните политически послания бяха други.

Послание №1: Америка държи Западът да е единен

След като отчете, че страните от НАТО вече отделят повече пари за отбрана, което по думите му е резултат от неговия призив да изпълняват задълженията си, Доналд Тръмп произнесе очакваните думи: „Ние стоим твърдо зад Член 5 (от договора за НАТО, бел.ред.) - ангажимента за взаимна защита.” С което увери, че слуховете и нечии надежди за край на солидарността са силно преувеличени. „Декларирам днес пред света, че Западът никога няма да бъде сломен. Нашите ценности ще надделеят”, каза още американският президент. След което обяви трансатлантическите връзки за по-силни от всякога и добави, че „силна Европа е дар за Запада и за света”. А това е точно обратното на засилилата се през последните три години пропаганда за разпадащия се Запад, за разлома между Европа и Америка и за „полезния идиот” в Белия дом, който ще служи на Путин.

Послание №2: Русия няма карт бланш

„Призоваваме Русия да прекрати дестабилизиращите си действия в Украйна и навсякъде, както и подкрепата си за враждебни режими, сред които Сирия и Иран”, каза още Тръмп. Американският президент произнесе тези думи в контекста на „нови форми на агресия, включитено пропаганда, финансови престъпления и кибервойна”. Колкото и да се харесват Тръмп и Путин - така както един бабаит уважава друг, думите във Варшава са достатъчно ясни. И ако някой е очаквал особеностите на характера на Тръмп да омекотят американската позиция, очевидно не е познал.

Послание №3: Общите ценности

Третият удар срещу пропагандните клишета от арсенала на „Тръмп обществата” бе фокусирането върху общите ценности - върховенство на закона, свобода на словото и на изразяването, равноправие, свобода, достойнство и човешки права. Разбира се, от устата на Тръмп думите за свобода на словото няма как да прозвучат кой знае колко убедително, особено на фона на словесната му война срещу медиите в самите Съединени щати. Споменаването на жените като стълб на нашето общество също може да предизвиква усмивки след записите, в които чухме разни реплики по адрес на жени. Но все пак Тръмп изреди точно тези ценности, които пропутинската пропаганда се опитва да омаловажи, да пришие на „бездуховния Запад” и да ги противопостави на силната власт в евразийския модел.

Резултатът:

Речта на Тръмп във Варшава сложи точка на периода на опипване, през който антизападните кръгове опитваха да заливат с пропаганда за предстоящо разпадане на Западния свят. Може външнополитическият истаблишмънт във Вашингтон да е взел връх при подготовката на речта, може самият Тръмп да е стигнал до извода за необходимите ясни и принципни послания, а може и да е комбинация от двете. Резултатът обаче е видим - Доналд Тръмп каза във Варшава точно това, което регионът очаква от един президент на Съединените американски щати.

Тектът е от "Дойче веле".