Лекари от цялата страна излязоха на мълчалив протест срещу насилието над медицински лица. Повод за това стана жестокото нападение на д-р Албена Гагова от болница „Шейново” след спор с баща, който искал да получи плацентата на на новородено си бебе.

Гагова беше нападната на работното място и по-късно – намерена от свой колега в локва кръв и в безпомощно състояние. 37-годишният Владимир Стоянов бе задържан, но пред съда твърди, че е невинен.

В момента д-р Гагова се възстановя успешно.

„Получихме много голяма подкрепа насочена само в една посока – да спрем насилието по болниците в цялата страна и се надявам това да се случи”, заяви пред bTVдиректорът на „Шейново” д-р Румен Велев.

Той добави, че всички искат справедлив процес за извършителя на престъплението.

Протести има и на други места в страната. Подкрепени от медицински сестри и друг персонал от лечебните заведения, протестиращите излязоха пред сградите на "Пирогов", "Александровска", "Св. Иван Рилски", "Шейново", Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. д-р Ив. Митев", общински болници и др.

Работещите в Центъра за спешна медицинска помощ - София също подкрепят протеста на колегите си.

Главният секретар на Управителния съвет на лекарския съюз д-р Стоян Борисов съобщи за 5 случая на нападение над медицински специалисти през последните 10 дни. 

Протестите на лекарите няма да попречат на медицинското обслужване и приема на пациенти, успокоиха медиците.