"Намерихме пари за панелки, да намерим и за българската енергетика" - този призив отправи президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев на кръгла маса по въпросите на енергетиката в Стара Загора днес. На сбирката присъства и премиерът Бойко Борисов, както и лидерите на синдикатите "Подкрепа" и КНСБ. 

Станишев предложи конкретни стъпки, които нарича "национален план", в които са включени преговори за дерогации по директивата и приетите нови правила за емисиите на вредни вещества, дългосрочна стратегия за развитието на сектора и финансова помощ за централите, работещи на лигнитни въглища. По думите му „в момента сме в позиция на човек, който е изпуснал влака”.

„Важно е да мислим дългосрочно за бъдещето на българската енергетика. Нужен е финансов анализ, за да знаем колко са необходимите разходи за удължаването на живота на централите. Прогнозите са за около 3 млрд. лв. Осигурихме 2 млрд. лв. за панелките, а не мислим за толкова важен сектор. Правителството има финансов екип, нека дадат предложения – чрез целеви заем през Българската банка за развитие, чрез държавна помощ, чрез други финансови източници. Сега е моментът България да започне преговорите за кохезионната политика за новия финансов период. През него ще бъдат финансирани именно мерки за запазване на околната среда и преобразуването на енергетиката. Оттам също можем да получим финансиране", заяви Станишев. 

Притесненията у нас са свързани с последствията за минната и енергийната индустрия от европейско законодателство за индустриални емисии, влязло в сила през 2011 г. Ако не бъдат спазени изискванията нивото на вредни емисии от ТЕЦ-овете ни, ще последват глоби.

Станишев поиска създаването на работна група, която да предложи дългосрочна стратегия за развитието на българската енергетика: „Процедурите в ЕП отдавна са изчерпани. Има опасност да хвърлим усилията си в грешна посока.Нека този път не работим на парче, а да очертаем дългосрочна стратегия за развитието на сектора.“

На свой ред премиерът Бойко Борисов заяви, че не е оптимист, защото ще е трудно да се прегласува референтния документ на ЕК за големите горивни инсталации.

"Това са директиви, които са важни както за Европа, така и за нас. Чух, че става въпрос за около 3 милиарда лева за модернизация. Рано или късно трябва да пречистим въздуха от ТЕЦ-овете", заяви Борисов. След това добави: 

„Ще обединим усилията си и ще опитаме да се преборим. Не можем да си позволим да спрем ТЕЦ-овете и заради социалната политика в региона. Трябва да се подготвили и за най-лошия възможен сценарий -  с какво и как да се инвестира в спасяването им".

И пое ангажимент "да облекчим това, което не можем да променим".

Според разчетите на синдикатите Регламента на ЕК за Големите горивни инсталации може да доведе до лишаване от препитание за близо 120 000 души, заети в сектора.