Френското правителство иска Париж да стане новият финансов център на Европа на мястото на лондонското Сити, след като Великобритания напусне Европейския съюз.

Министър-председателят Едуар Филип обяви вчера серия от мерки за тази цел.

Накратко, те се състоят от понижаване на данъци и повишаване на стимули за финансовата индустрия.

Правителството предлага да отмени увеличение на данък върху финансовите транзакции, който е трябвало да влезе в сила догодина.

То иска съща да отмени най-високите ставки за облагане на големите заплати, които засягат предимно финансовия сектор.

Управляващите искат също да направят по-евтино за финансовите институции освобождаването на ненужните им служители. 

За целта те възнамеряват да изключат бонусите им (които могат достигнат милиони евро) при изчисляването на обезщетенията им при съкращаване.

Филип обеща да отвори и три международни лицея до 2022 година, където да учат децата на международните кадри, преселили се от Лондон в Париж.

Всекидневникът "Фигаро" отбелязва обаче, че въпреки тези съобщения битката е далече от спечелена.

Париж е в конкуренция с други европейски финансови центрове като например Франкфурт или Люксембург. В тяхната група внезапно се оказва и ирландската столица Дъблин.

Така например американската банка  JPMorgan Chase, която в момента има 16 000 служители в Лондон и предвижда да премести 4 000 от тях в ЕС, е избрала за целта точно Франкфурт, Люксембург и Дъблин.

Подобни мерки на предишното социалистическо правителство на премиера Манюел Валс не дадоха очакваните резултати. Те предвиждаха намаляване на данъка за предприятията на 28 от 33 на сто и удължаване от пет на осем години на благоприятен данъчен режим, от който се ползваха завърналите се от работа в чужбина французи, припомня телевизионният канал "Франс 24".