Има опит за атака от страна на ГЕРБ и "Обединените патриоти" персонално срещу Съюза на съдиите с промените в Закона за съдебната власт, внесени от тях. Това заяви бившият правосъден министър Христо Иванов пред бТВ.

Става дума за поправките, предвиждащи съсловните организации да нямат право на финансиране по друг начин, освен чрез членски внос и дарения от самите членове (т.е. - орязва се възможността да ги поддържат чуждестранни организации, б.р.)

Същевременно друг текст предвижда т. нар. кариерни бонуси - членовете на Висшия съдебен съвет след изтичане на мандата им да имат право да заемат по-висока позиция, връщайки се в магистратските среди, от тази, на която са били преди да влязат в съвета. 

Подозренията срещу управляващите са, че първата промяна се прави, за да се саботира конкретно най-"непослушната" и голяма съдийска организация - Съюзът на съдиите в България. Самите магистрани излязоха с остра позиция по темата преди ден.

"Това не е просто един съюз, а съюзът беше опозиция на Цветан Цветанов като вътрешен министър. На него после му се наложи да се извинява... Опозиция е на Сотир Цацаров и е основен интелектуален лидер на нуждата от реформа и предложенията за реформа в съдебната власт", обясни Иванов.

По думите му поправките са и "бонбон" за членовете на сегашния ВСС с позволението да бъдат назначени на по-високо ниво без конкурс. "ГЕРБ в това отношение взима страна - използвайки мерките на Путин и Орбан, ограничавайки финансирането на организации. Това не са пари под масата, не са някакви куфарчета, става дума за обучения и превод на литература и т.н.", каза още Иванов. 

По думите му, дори Асоциацията на прокурорите издава списанието си с пари по спечелен проект от "Америка за България" и това се вижда на сайта и.

Иванов обърна внимание и на предстоящия избор на членове на новия ВСС от квотата на Народното събрание. Затова предупреди:

"Хората, които сега ще бъдат назначени във Висшия съдебен съвет, ще изберат новия главен прокурор. От това как ще се държат тези хора зависи дали следващият главен прокурор ще е от типа "ти си го избра", или ще е независим човек", каза още бившият правосъден министър, припомняйки, че текат последните две години от мандата на Сотир Цацаров.

По думите му е важно какви са представителите на парламента във ВСС, защото те ще бъдат мнозинство и ще е важно дали ще са "слушкашки и папкащи", или не.

Иванов припомни, че и акциите срещу финансирането на организации, и разхлабените болтове на колата на Лозан Панов, и агнешките главички са с цел да няма съдебна реформа. Въпреки че такава поискаха дори 8 бизнес организации, чуждестранни посланици и др.