Призиви за оставки, за поемане на отговорност, за дефиниране на термина „дупка“ в банковата система, за поверителност на консултациите, за проява на джентълментство и разяснения как охранител с 500 лв. заплата може да получи кредит за 58 млн. лв....

Това са все избрани моменти от разговорите по време на втората среща за кризата в КТБ от 14 юли 2014 г. при президента Плевнелиев, става ясно от стенограмата, публикувана държавния глава Румен Радев.

[[nid:54938]]

Документът започва с доклад на управителя на БНБ Иван Искров, според който в КТБ има кредити за 3,5 млрд. лв., по които липсват документи. 

Тогава президентът Росен Плевнелиев се намесва: 

„В края на 3-месечието БНБ излезе с доклад за състоянието на всяка една от банките поотделно. Този доклад показва КТБ като най-перфектната банка на планетата. Тя има 2% лоши кредити, 14% капиталова адекватност и 21% ликвидност. Тя е 5 пъти по-добра от много други банки, 3 пъти по-добра от средноевропейското. Два дни по-късно се случи случката. Кой носи отговорността?“

По думите на Искров обаче Централната банка няма механизъм за същински контрол и вината е на... ръководството на КТБ.

„Ако някоя банка е проявила такъв подход и е докладвала лъжливи и нагласени данни, това няма как да се види от „Банков надзор” на 3-месечна база. Няма как, те просто са фалшифицирали отчетите, г-н президент”, обяснява управителят на БНБ. 

„Всъщност, ако аз съм собственик на банката, г-н Искров, ако аз съм г-н Василев, ще осъдя българската държава и БНБ за милиарди и ще ги взема утре с най-елементарната международна юридическа кантора. Та вие дори и пред нас не ни казвате със сигурност каква част от документите липсват. В несъстоятелност ли е, или има съмнение, добра или лоша е отчетността? Ако БНБ не може това да оцени, какво очаквате от нас?“, репликира го Плевнелиев. 


„Не е в моите правомощия, нито на колегите, които седят тук. И го казвам най-отговорно. Имал съм случаи през годините, имаше една госпожа подуправител навремето, когато й казвам: защо направи еди какво си, и тя ми каза: това не е твоя работа, това си е изцяло в моите правомощия“, отговаря му Искров.

За разлика от първата среща, на втората прави впечатление присъствието на главния прокурор Сотир Цацаров.

Той изнася данни от проведените одити, че 67.2% от всички кредити на приблизителна стойност 3 ,486 млрд. лв. са били получени от търговци, за които няма оскъдна информация по копията от кредитни досиета или нямат опериращ бизнес и платени данъци. 

Става въпрос за инфаркти 137 кредита, при които получатели са дружества, регистрирани на охранители и служители от КТБ, или свързани с нея дружества, които само са подписвали документите, предоставени им от Цветан Василев и от негови представители, без реално да са извършвали каквато и да е дейност. 

В единия от случаите главният прокурор дава за пример охранител с 18 г. стаж и заплата от 500 лв., който е получил кредити за близо 58 млн. лв. 

Лидерът на ДПС (тогава) Лютви Местан проявява интерес какъв е характерът на протокола, който се води от срещата, а президентът го успокоява, че е „изцяло секретен“. И дори той се удивява от казаното от Цацаров:

„Понеже заседанието е секретно, затова си позволих да се обърна към г-н Цацаров и да го питам - въпросният охранител, който не знае какви кредити обслужва, защото периодически при него идват да подписва едни документи, с които "уж" се обслужват някакви кредити? Извинете, но този човек е с доходи от 500 лв. и веднъж е получил 2,8 млн., втори път 54 млн. кредит“, казва Местан.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков пък се дълго чуди каква е законовата дефиниция на термина „дупка“ в банката:

„Напоследък свикнахме да говорим за "дупки", не съм чел в някой закон да пише за дупки. Какво значи „дупка”, аз така и не разбрах“.

 „Значи яма“, намесва се за първи път Бойко Борисов. 

Депутатът от БСП Румен Гечев изтъква, че все пак става дума за 137 досиета, а не за 1370 или за 10 хиляди и би трябвало бързо да се проверят:

„Как така ще дадеш 50 млн. и няма да влезеш за 15 секунди в компютъра и да видиш този човек в НАП има ли го, къде плаща социално осигуряване - елементарни въпроси?! Значи тук нещата са страшни, просто няма логично обяснение “, изтъква Гечев. 

„Като гледам часовника как върви, ако действително ни е мила банковата система, трябва да се опитаме много бързо да свършим, защото с всеки час тук напрежението и недоверието на хората, което е огромно навсякъде, расте“, отбелязва Бойко Борисов. 

„Аз съм си написал тук от думите на г-н Искров - че нямат система по която да контролират подобни кредити и че сега и те разбират, както нас, и съм написал "ужас".

ОК, мен ще ме убедите, аз съм добронамерен човек - ще помоля колегите, ще подкрепим дадено решение, какъвто и пасив да ми струва. Обаче, ако това се случи утре на друго място, ако на трето, какви са ни гаранциите?“, допълва тогавашният опозиционен лидер на ГЕРБ.

И напомня, че една година са го разследвали - първо данъчна проверка, след това данъчна ревизия, „... дойдоха, описаха ми улуци, теракот, дюшеме и т.н., и изведнъж се оказва охранител с 50 млн. и кусур кредит“. 

Борисов иска оставката на гуверньора на БНБ.

„Приятел си ми, знаеш, но държавата ми е по-мила в случая“, подчертава той.

А Местан продължава да се притеснява за поверителността на срещата. 

„В хода на анализа се обсъждат най-различни варианти за практики в други държави, после във вестници четем оценки, коментари и т.н. Това обезсмисля този формат, г-н Президент. Ето, например, сега преди малко г-н Борисов предложи нещо повече от разумно, което си е форма на частична "банкова ваканция".

Г-н Борисов, погледнете ме, чуйте ме, аз казвам „разумен подход”, под който се подписвам, но ако утре ние с Вас сега сме проявени в медиите, че в хода на това заседание сме предложили и сме си стиснали ръцете за частична банкова ваканция, няма смисъл. Призивът ми към всички тук е да не даваме публичност на вариантите, които обсъждаме, защото в хода на един анализ се обсъждат и варианти, които не влизат в крайното становище. Това не означава, че някой ги е продуцирал и се е застъпил за тях. Важно е, иначе няма да бъда спокоен да изразя отношение“, подчертава Местан.  

Йордан Цонев обрисува и сценария, по който в крайна сметка се реши въпросът с КТБ: 

„Имаме 3,5 млрд. неопределен, в невъзможност да се определи кредитен портфейл - коректно ще се изразявам - която на финансов език означава нулев. Ако един актив не може да бъде определен, вие ще го купите ли? Тоест, неговата ликвидност и неговата стойност е нула. И затова казваме, че дупката е 3,5 млрд., затова казваме, че тази банка можем да я подведем по съществуващия в момента ред, а той е следният: обявява се в ликвидация, отнема се лицензът, съдът назначава ликвидатори, и оттам нататък влиза Фондът за гарантиране на влогове и започва да изплаща до 100 хил. евро. Няма друг ред“.  


Президентът Плевнелиев обаче не е съгласен:

„Да Ви кажа честно, навън гражданите си  мислят, достатъчно много медии са описали цялата ситуация, че само едни 5 фирми, те се наричат ........, ..........., ....................., ............. и ............... (б.р. имената на всички банки и компании са изличени от стенограмата) - тези 5 фирми струват много повече от 3,5 млрд. лв., а гражданите навън са почти убедени, че от офшорката на пазача 53-те млн. са отишли в една друга офшорка, която си е купила БТК. И тук въпросът за мен е, че тези 3,6 млрд. лв. всъщност не са нула - те са 3.6 млрд. лв.“. 

Бойко Борисов прочита и SMS от евродепутата Николай Бареков и пръв приятел на Цветан Василев преди фалита на банката:

„Вижте какво казва сега Бареков - изпратил сигнал до Цацаров с искане да се извърши проверка на всички факти относно началния момент на източване на КТБ и връзката на Бойко Борисов с него. Г-н Местан, аз не мога оттук нататък да поема отговорност, че няма да си приказвам и няма да се защитавам. Или главният прокурор да излезе и да каже, БНБ могат да кажат, финансовият министър е тук, премиерът е тук, да ме защитят, иначе аз ще се защитавам и не ме интересуват никакви други банки, защото ще обявя, че Орешарски е дал ... млрд. на ...

И сега той източва ли или внася? Сиреч джентълментството е и да ме защитите от негодниците, които се опитват да се възползват от нашата диалогичност в момента. И какво, сега да изляза и да кажа, че съм отговорен за банковата криза и за това, което се случи? Абсурд!“


„Той всички ще ни вкара в този кюп, не бой се“, отговаря Миков.

Лидерът на ГЕРБ отправя питане към гуверньора на БНБ дали какви суми плащани към партията на Бареков "България без цензура" и неговите фирми.

„Нямаме такива данни, но понеже протоколът е секретен, както попита г-н Местан, вероятно част от тези 205 или 206 млн., са там“, отвръща Искров.

Следват обсъждания на вариантите за бъдещето на КТБ – ликвидация или създаването на специален или рамков закон. 

"Понеже много се говори публично за специален закон, извънреден за тази банка, питам чисто юридически - ако се направят 2-3 законови промени, които да доведат до този ефект, няма ли да е по-продаваемо, както се казва?“, пита Борисов. 

"Пак ще ни хванат“, намесва се Миков.   

Премиерът Пламен Орешарски подкрепя предложението да се приеме специален закон, тъй като практиката в Европа била „кейс бай кейс“ (“случай за случай“) и в противен случай ще се гарантират всички депозити.

Според Борисов трябва да се бранят интересите всички вложители.

„Иначе ще се изправят срещу нас митинги, протести и ще кажат: на богатите спасихте парите в КТБ, а на другите - не. Затова няма как да разделим хората - на едните от тази банка можем, на другите - не. Как мислите, отвън няма да изпуснат да ни питат какво ще стане след това с други банки и т.н., и ние какво, ще кажем: разбрахме се да мълчим. На този въпрос трябва да се отговори, като ни питат. А ние какво ще отговорим? За тези решихме, но за другите няма. Не можем да отговорим така.“  

„Всеки ще казва каквото си иска, въпросът е да не казваме какво тук сме говорили“, категоричен е Местан.