Разглобяването на паметника пред НДК е пред финала на първия си етап – почти всички бронзови пластики са отстранени. В понеделник започна демонтажът на монумента „1300 години България“. До 30 дни грамадата от бетон и стомана ще бъде изнесена от градината пред Двореца на културата. Премахването на паметника е възложено на „Софтинвест“.

Днес преди обед бе свален Работникът, в чиято фигура софиянци все още разпознават тоталитарния лидер Тодор Живков. Предишните дни към своя нов дом – Националния исторически музей – се отправиха и книжовниците. 

Остана единствено Майката – пиета, пресъздавана многократно от своя автор Валентин Старчев след откриването на „1300 години България“ през 1981 г.

Работата по демонтажа привлича мнозина зрители, сред които няма безразлични към творението на Старчев.

Защитниците му се оказаха малцинство – няколкото протеста срещу отстраняването на монумента не можаха да съберат достатъчно народ, който да наложи преразглеждане на решението на Столична община.

Районът около останките на паметника вероятно и през уикенда ще бъде сред най-интересните места за разходка на столичани – със спомени от миналото, с ироничните прякори на творбата, с намерението на Общината да възстанови Войнишкия паметник на това място, унищожен, за да бъде изграден целия комплекс около НДК заедно с „1300 години България“.

От руината, която още при откриването си през 1981 г. не е била завършен паметник, ден след ден остава все по-малко. Като прогнил зъб, преди края ще остане бетонното тяло, което навярно ще бъде взривено.

Снимки от демонтажа днес:

 

Площад Славейков