"Искам да опровергая всевъзможните измислици и интерпретации, които прочетох за "евтиното жилище", което съм наела.  То не е общинско, става въпрос за апартамент на „Заводпроект", което обаче е частно търговско дружество, отдаващо жилища под наем с цел печалба. Живяла съм там 2 години и 7 месеца. Но искам да уточня, че съм го наела на шпакловка и замазка. Всеки знае какво значи голи стени и колко струва ремонтът." 

Така коментира пред "Панорама" еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел публикациите, че в периода 2010-2013 г. е ползвала общинско жилище на преференциален наемни цени в столичния квартал "Лозенец". Договорът е бил сключен, когато тя вече е евродепутат.

"Когато изчисляваме наема, който съм плащала, към него трябва да бъдат прибавени и хилядите левове, които са инвестирани. От 4 години вече живея на друго място. В ЕК преди изслушването Правната комисия разглежда с най-големи детайли всичко, свързано с финансовата декларация, и е излязла с много ясно становище", обясни Габриел и се прехвърли на новите й задължения като еврокомисар.

"Самият факт, че след толкова месеци България получи един от най-важните ресори в ЕС, е признание,че сме завоювали доверието на партньорите.  Сега трябва да се фокусираме върху това какво може да бъде свършено в рамките на двугодишния мандат. Часовникът тиктака ", допълни тя. 

Още в понеделник тя ще се включи в първите обсъждания по Директивата за аудиовизуалните медийни услуги. 

"В нея има много неща, свързани със защитата на непълнолетните, когато те са изложени на риск от определено видео или онлайн съдържание.  Предстоят ни големи предизвикателства, свързани с авторското право, електронните комуникации, с географското блокиране и т.н.

Не може да има дискриминация в онлайн търговията, основана на местожителство или гражданство - когато отидем в магазина, никой не ни иска личната карта или свидетелство за това къде живеем", отбеляза Габриел. 


В следващите месеци тя ще предложи законодателство за нелоялните търговски практики между онлайн платформите и предприятията, които оперират на тях.

"Имам самочувствието на представител на страна, която има необикновено голям потенциал в областта на цифровите технологии. България е трета в Европа по стартъп-технологиии. Само преди няколко месеца българката Кристина Цветанова създаде първия таблет за незрящи. Очертаваме се като регионален лидер във високо производителните изчислителни технологии.

Трябва обаче да сме реалисти - ако следваме индекса, който показва как цифровото общество в една страна просперира, то ние сме на предпоследно място.  Междувременно отбелязваме много голям напредък в достъпа до широколентов интернет и облачните услуги- 60% ръст, докато в световен мащаб ревнището е 17 на сто", каза още Габриел. 

Тя засегна и проблема с измирането на пчелите.

"84% от растенията и зърнените култури зависят от опрашването на пчелите. На тазгодишното издание на седмицата на пчелата имах честта да представя едни млади българи, които са измислили алгоритъч, чрез който се изчисляват влагата и пестицидите в кошерите. Ето как новите технологии подпомагат тези процеси", даде пример еврокомисарката ни.