Водещи тенисисти поискаха промяна в правилото за разпределение на парите в турнирите от Големия шлем. Заради хората от трибуните, които плащат луди пари за билети. Така в "белия спорт" отново се доказа, че има "бели лястовици", които мислят и за феновете, освен за джобовете си.

Какво възбуди реакцията?

На турнира "Уимбълдън", който този уикенд приключва първата си седмица, 8 играчи прибраха по 35 хиляди паунда от наградния фонд, без изобщо да са играли в първия кръг или са се отказали в него заради контузии, неразпложение и т.н.

Такъв бе случаят, например, с Фелисиано Лопес (Испания), който "хвърли кърпата" в четвъртия сет на мача си с Адриан Монарино заради контузия в стъпалото. За което получава 35 000. 24 часа по-късно Лопес се върна на корта за мач на двойки. Загуби го, но си тръгна от британската столица с 40 375 лири.

А ако някой зрител теоретично е платил 55 паунда, за да гледа специално него, е останал разочарован.

"Така не може, нещата трябва да се преразгледат, реагира британската тенисистка Йохана Конта. - Трябва да има някаква отговорност към зрителите и онова, което те плащат, за да гледат."

Бившият играч и настоящ директор на "Ол Инглънд клъб" Тим Хенман се съгласи с Конта, но призна, че към момента не може да се намери решение. Той добави, че състезателите заслужават награда заради това, че са си извоювали правото да стигнат до основната схема на голям турнир.

"Трябва да намерим баланс между двете неща - спечеленото право и възможността зрителите да гледат добър тенис, рече Хенман пред в. "Ивнинг стандарт". - Признавам, че нямам решение, но трябва да го намерим."

Отношение по казуса взе и Роджър Федерер, който в първия кръг игра сет и малко срещу отказалия се Александър Дългополов. Маестрото даде за пример веригата турнири на мъжката тенис асоциация АТП. Тя въведе правило, според което контузени и болни състезатели изобщо не се допускат до първия кръг.

"Правилото на АТП е добро, каза рекордьорът по титли от Големия шлем пред "Телеграф". - Може би "Гранд слам" също трябва да го приложи. Така ще бъде по-леко и за играчите. Съчувствам на хората по трибуните. Те са тук, за да гледат добър и оспорван тенис."