60% от американците подкрепят забраната за влизане в САЩ на граждани на шест предимно мюсюлмански страни, сочи проучване. Резултатите от анкетата на "Политико" и "Morning Consult" се различават от предишни запитвания, които показват неодобрение на мнозинството американци към "мюсюлманската" забрана. Според "Политико" това се дължи на факта, че ограниченията по-малко се свързват с президента Доналд Тръмп.

Анкетираните са попитани дали подкрепят правилата на Държавния департамент, според които кандидатстващите за американска виза от шестте страни трябва да докажат, че имат близък родственик, който живее в САЩ. Въпросите в проучването не споменават Доналд Тръмп. "Политико" изтъква, че това е различно от всички предишни проучвания, които се концентрират върху мнението на избирателите за политиката на американския президент.

6 от 10 запитани подкрепят въведените от Държавния департамент правила, ограничаващи влизането на граждани на Иран, Либия, Сирия, Сомалия, Судан и Йемен в САЩ.

Според анкета, проведена преди решението на Върховния съд от "Асошиейтед прес", 57% от американците са против "мюсюлманската" забрана, докато според проучването на "Политико" и "Morning Consult" от тази седмица едва 28% са против ограниченията.

Очаквано, по-голяма част от привържениците на Републиканската партия – 83% - подкрепят забраната, докато 41% от гласоподавателите на Демократическата партия я подкрепят, а 46% са против.

“Забелязваме спад на избирателите, които са против забраната за влизане в страната на Тръмп, от последната подобна анкета. Забелязваме и увеличаване на тези, които нямат или не заявяват мнение по темата“, коментира Кайл Дроп, изследовател в "Morning Consult".

На 26 юни Върховният съд одобри частичната забрана за влизане в САЩ на гражданите на Иран, Либия, Сирия, Сомалия, Судан и Йемен за 90 дни, ако не могат да докажат близко родство с човек, живеещ в САЩ.

Според приетите по-късно от Държавния департамент, министерството на правосъдието и министерството на вътрешната сигурност конкретни правила за близки роднини се считат родители, братя и сестри, деца, съпруг или съпруга, но не и внуци, племенници, чичовци, лели, баби или дядовци.

Едно от предизборните обещания на Тръмп беше забрана за влизане на граждани на мюсюлмански страни в САЩ. Според него това би намалило терористичните атаки в страната. След встъпването си в длъжност американският президент издаде заповед, която беше блокирана от съдии в няколко щата. По-късно нова заповед забрани влизането на граждани на Иран, Либия, Сирия, Сомалия, Судан и Йемен, което също срещна сериозна съпротива.