"Аз съм за изтребител, който освен да може да лети, да може и да стреля. Да може да защити националния суверенитет на България. На F-16 можете да закачите всичко, а на „Грипен“ - не всичко."

Това каза президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев пред "Дарик". Бившият главнокомандващ продържи със съветите:

„Аз цял живот съм си купувал употребяван „Фолксваген“, употребявано „Ауди“ - много хубави коли, разумен избор. Аз нямам нищо против употребяван самолет. Вместо да купуват 10 „Грипен“-а, ако купят 4-5 F-35, може би това ще е най-мъдрото решение. Какво представлява F-35 – това е един самолет, чисто нов, който сам по себе си води битка срещу 8 други самолета. Защо ви трябва „Кобрата на Пугачов“?, попита Плевнелиев.

Той посочи, че пожелава успех на президента Румен Радев, но заяви, че за първите месеци от мандата си държавният глава е допуснал немалко грешки. Плевнелиев обаче не ги посочи. Според него президентската институция не трябва да е властови център, а център на баланса.

„За мен също не е ясно как така българският държавен глава натиска в една посока. На българския държавен глава по никакъв начин не му отива да влияе на която и да е било обществена поръчка, още повече за милиарди“, каза Плевнелиев.

Бившият президент продължи с анализа на темата с новите бойни самолети за авиацията ни:

„Отгоре е Румъния, отдолу е Турция, Гърция, по-нагоре над Румъния е Полша, всички те са с F-16, всичките те са наши приятели, партньори и съюзници каквото и да стане. За разлика от Русия и Сърбия например. И с всички тях не сме съвместими. Според мен България ще вземе едно изключително недалновидно, грешно решение, при което ние отново ще посочим, че не сме с останалите си съюзници и партньори - oтново пробитите от руснаците“, коментира той.