Кранът, с който тази седмица започна демонтирането на паметника пред НДК "1300 години България", е запален тази нощ, научи Клуб Z.

Пожарът е станал малко след 3 ч тази нощ, като от МВР-София потвърдиха, че става дума за умишлен палеж на крана.

Кранът е пострадал, макар че щетите още не са ясни. От общинската компания "Софинвест" ЕООД обясниха, че се налага спиране на демонтажа, предвиден да продължи месец, със седмица.

"По график до 30 дни трябваше да демонтираме цялостно релефните фигури. Остана само „Скърбящата майка“. Другите фигури са демонтирани- „Работника“, „Съзидателя“ и „Цар Симеон с книжовниците“, обясни инженер Иван Стойков. "Остава да се демонтира металната конструкция, която е част от цялостния паметник „1300 години България“. Паметникът в това си състояние е не повече от 30% от действителния си вид. Още първите години започнаха да падат плочи, после една голяма част от металната конструкция се демонтира. Имаше една козирка, която е ликвидирана“

За това сподели и журналистът Пламен Даракчиев в профила си във Фейсбук:

Той отбелязва още, че охрана е имало, но "някакви младежи" просто са минали и са хвърлили бутилка със запалителна течност.

Демонтирането на паметника бе широко дискутирана тема в последните седмици, след като Столична община след години реши все пак да премахне опасната и разпадаща се конструкция от центъра на София.