Чували ли сте, че ако гледате дълго време жълт цвят, може да се почувствате изнервени или раздразнени? Чували ли сте, че бебетата плачат повече, ако стоят в стая с жълти стени? А че това е цветът, който много от специалистите по маркетинг и реклама старателно избягват, защото не влияе добре на продукта и "агитационните" му качества са спорни?

"Всичко това категорично не е вярно", казва днес Леатрис Ейсман, специалистка по цветовете и директор на "Pantone Color Institute", който помага на компаниите да изберат най-добрия нюанс за марките и продуктите си. Ейсман казва, че знае и кой точно е създал митовете за жълтия цвят. Името му е Карлтън Вагнер, който е управлявал училище по цветознание, но жълтият цвят бил сред тези, които дълбоко не харесва, разказва Си Ен Ен. Затова Вагнер посветил времето си и направил каквото може, за да накара хората, които попаднат в училището му, да не използват повече жълтото.

Всъщност жълтото има ефект, точно обратен на описания най-горе, твърди на свой ред Ейсман.

Прави ни щастливи

Проучването на Ейсман се базира на няколко изследвания на асоциациите с думи, когато човек си представи даден цвят. Изследванията са правени в последните 30 години. Те показват, че първите думи, които хрумват на хората при вида на жълто, са "слънчева светлина", "топлина", "радост", а за някои - "игривост". 

"Дайте на дете кутия с пастели и ще видите как почти винаги детето посяга към жълтия цвят", казва Ейсман - "И без значение дали ще се появи в левия или в десния горен ъгъл на листа хартия, винаги се появява слънце с лъчи".

Асоциацията със слънцето е логична, защото ние си го представяме и го виждаме в жълто, въпреки че то е бяло. Виждаме го като жълто или оранжево, защото светлинните вълни на тези цветове се разпръскват по-трудно в атмосферата. Синьото има по-ниски вълни, което обяснява защо това е цветът на небето. 

В опита си за докаже как жълтото стопля душите, Ейсман боядисва основните части от собствената си къща в цвета. Тя живее във Вашингтон, където често доминира сивият цвят. Затова жълтото я карало да се чувства все едно къщата е облята в слънце, разказва самата тя. 

Оказва се, че жълтото е било целенасочено използвано за разведряване още през 1917 в Лондон, където твърде често вали. Доказателства за това има в научната литература. По време на Първата световна война, "спец" по цветовете на име Хауърд Кемп Просър вярва, че най-точният цвят за болничните стаи, в които се лекуват войници, е изключително важен за възстановяването им.

Той боядисва стая в лондонска болница, като таванът е в небесно синьо, подът - в деликатно зелено, а стените - в лимонено жълто. Въпреки че стаята карала обитателите й да се чувстват по-весели, военните доктори не потвърдили, че може да се разчита на "цветотерапията" толкова, колкото на други терапевтични методи.

Има различни изследвания, които показват как жълтият цвят влияе биологично на хората. Според Ейсман основното настроение, което цветът предизвиква, е позитивно. В нейното последно проучване тя установява, че участниците асоциират жълтото с дори по-дълбоки усещания от това на щастие. Например с озарение или благословия.

Може ли жълтото да лекува депресия?

Качеството на жълтия цвят да подобрява настроението може да се използва за повлияване на сезонните депресивни състояния, които се проявяват най-вече през зимните месеци и се смята, че са свързани с липсата на достатъчно слънчева светлина. Някои хора с подобни разстройства например носят слънчени очила с жълти стъкла, които блокират сините цветни лъчи. Тези лъчи карат организма да произвежда повече мелатонин - хормонът на съня, което води до усещане за умора и сънливост. А това е един от симптомите на сезонното депресивно състояние.

Терапиите със светлина и цветове доказано помагат за лечение на тези състояния. Дори портативна "светлинна кутия", излъчваща балансирана светлина, която дава усещане за приятен слънчев ден, влияе добре на пациентите. 

Но дали наистина жълтото има нещо общо с добрия терапевтичен ефект или става дума за съвпадение?

Въпреки че жълтото е любимият й цвят, психологът Гайла Линдсли не смята, че цветът лекува. 

"Хората се чувстват по-добре от "светлинните кутии", което е чудесно, но причината е, че частта от мозъка, която контролира това състояние, е същата, която е отговаря за определен светлинен спектър, част от който е и слънчевата светлина", обяснява Линдсли. - "Очите ни реагират на слънчевата светлина и по този начин казват на биологичния ни часовник кое време е. Така че наличинето на жълтия цвят при изследванията със светлина за добрия ефект върху настроението е по-скоро съвпадение", твърди психологът

Има и още една особеност на жълтия цвят, установяват учените. Това е единственият основен цвят (другите два са синьото и червеното - б.р.), който се променя драстично от това дали нюансът му е светъл или тъмен. 

Стивън Бък, професор от Университета във Вашингтон, казва, че жълтото единствено променя драстично нюанса си при потъмняване или изсветляване в сравнение с околните обекти. При затъмняване жълтото напълно изчезва и се превръща в кафяво. И обратно - при изсветляване кафявото си отива, а жълтото се връща. Възприятието на човешкото око и мозък за червено, синьо или зелено не се променя, без значение дали цветът е светъл или тъмен. 

Учените още не са сигурни как тази крайна метаморфоза на начина, по който виждаме жълтото, помага на изследванията на зрението и усещането ни.