Станалите прословути "кечъри" Крайслер от времето на Цветан Цветанов нито са от негово време, нито с тях може да се подслушва, нито третото от поредицата дела срещу ексминистъра е за незаконно подслушване. Това стана ясно след днешния ден първи на третото от поредицата дела срещу Цветанов.

Този път на делото бе даден ход, след като веднъж то не стартира заради здравословни проблеми на един от другите подсъдими заедно с бившия вицепремиер. На 3 февруари Софийската градска прокуратура внесе обвинителния акт срещу Цветанов и бившите шефове на закритата вече служба СДОТО - Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров. Тримата са обвинени, че от 2010 г. до април м.г. не са създали регламент за използване на мобилната техника за подслушване, не са осигурили адекватна защита на класифицирана информация и не са контролирали прилагането на СРС. Цветанов трябва да отговаря, че в качеството си на министър "съзнателно е допуснал" тримата директори да извършат престъпление, а според прокуратурата от тези му действия са настъпили тежки последици  - създадени са били условия за нарушаване на конституционните права на български граждани и тежко уронване на престижа на МВР.

С определение на съдия Петър Гунчев делото се гледаше при закрити врати. Като свидетели бяха призовани служебната МВР министърка Петя Първанова, бившият главен секретар Калин Георгиев, ексшефовете на  "Контратероризъм" и "Отвличания" в ГДБОП Валентин Цоновски и Йордан Монов. 

Заради секретността на заседанието за развоя му информираше периодично адвокатът на Цветанов Менко Менков. Той първо подчерта, че с клиента му внимателно наблюдават материалите в някои сайтове и че срещу Цветанов няма правна квалификация за "незаконно подслушване".

Според Менков нещата с прословутите "инструкции" в МВР  - как точно трябва да се процедира с кечърите, стоели така:

„За да се композира това обвинение срещу г-н Цветанов, по времето на мандата на служебното правителство, прокуратурата без никакво право на основание, което беше подчертано от Петя Първанова, се е опитала да наложи на МВР да издаде вътрешноведомствен нормативен акт, който усъвършенства дейността на тези автомобили.

 Това обвинение е предизвикано с тези действия на прокуратурата. Ние попитахме на какво правно основание, а Петя Първанова отговори: на никакво правно основание. Събрали са се някаква работна група, от прокуратурата са им върнали отговор с тяхното виждане по въпроса какво трябва да представлява инструкцията. Реално това обвинение е предизвикано от тези действия на прокуратурата, малко преди да бъде повдигнато. Те са искали да си предизвикат повдигането на обвинение към Цветанов, извършвайки тези дейности", каза Менков.

На въпрос как точно са усъвършенствани автомобилите, той изреди, че пътните им книжки вече не са взимани от дежурната част, а от началника на отдела, връзката за ключове не стояла при дежурния, а се е запечатвала в кутии. Адвокатът обясни и тяхната версиа за използването на "митичните" подслушвачки:

„Въпросните кечъри продължават да се използват и сега и са се използвали много преди Цветанов да стане министър.

Тази техника се използва за едно-единствено нещо – за установяване на телефонен номер, който се използва от определено лице, за което има разрешение за СРС, било то на втори или на трети телефон. Когато се установи този втори или трети телефон, той се подава на съответната служба и се иска законно прилагане на СРС върху този телефон.”

  Т.е., че кетчърът не подслушва сам по себе си, а само установява "други" телефони на оперативно интересното лице и на тях им се иска ново разрешение за прилагане на СРС.

Всички страни се обединиха около мнението да не бъдат разпитвани Сергей Станишев, Емил Димитров, Мирослав Найденов и още двама свидетели, тъй като "Станишев не е специалист по СРС", а всички заедно нямали никакво отношение по предмета на доказване

"Внасянето на този анонимен сигнал от Сергей Станишев - той е все пак един политически лидер в условията на предизборна кампания, това беше част от цялостната стратегия, която след това се влезе и със стратегията, която беше за Костинброд. Така че в тази посока изцяло се придържам към това, което каза адвокатът", каза и Цветан Цветанов.

Двамата с Менков подчертаха, че са искали делото да се реши още днес, но това не стана.

Това е трето дело срещу бившия вътрешен министър.  На първа инстанция той вече бе оправдан за 50 000 лв. обезщетение, което изплатил на бившия великотърновски шеф на БОП Орлин Тодоров. Но после бе осъден на 4 години затвор за това, че 6 пъти е подписал отказ да бъде подслушван същият Тодоров.

По днешното дело съдът веднъж вече върна обвинителния акт на прокуратурата за "съществени процесуални нарушения и неясноти в обвиненията" през февруари, но по-късно прокуратурата го коригира и го внесе отново.

По делото са насрочени общо 3 резервни дати - 29 септември, 2 и 16 октомври.