Доналд Тръмп може и да твърди, че е победил на срещата САЩ – Русия, проведена в петък по време на форума на Г-20 в Хамбург, но най-вероятно Владимир Путин е спечелил много повече, пише “Вашингтон пост”.

“В крайна сметка Доналд Тръмп сложи началото на нещо, което може да се превърне в ключова дипломатическа договореност”, посочва авторът на публикацията Дейвид Игнациус.

Според него като прохождащ на международната сцена президентът на САЩ се справил не лошо със задачата си, заобикаляйки раздорите, съпътстващи форума на лидерите на държавите от Г-20.

При срещата на президентите на САЩ и Русия не били толкова важни детайлите, макар вижданията им по прекратяването на огъня в Сирия да бъдат приветствани с оглед спасяването живота на хиляди хора при драматичния конфликт, създавайки зона за сигурност. Най-важното според автора е възстановяването на диалога между САЩ и Русия и то след дълъг период, при който влошаването на отношенията между Вашингтон и Москва е стигнало до опасна точка.

За Тръмп срещата била в пълен унисон със спорното му обещание по време на предизборната кампания миналата година – да постигне подобряване на отношенията с Москва, влошени при предшественика му в Белия дом Барак Обама.

“Сега Тръмп може да претендира за победа, но големият печеливш по-скоро е Путин, който се възползва от възможността да излезе от точката на замръзване след период на налагане на санкции и дипломатическа изолация след анексирането на Крим през 2014 г.”, посочва авторът на публикацията.

От своя страна Тръмп постигнал съгласие с Путин по Сирия и то на относително ниска цена. Санкциите срещу Русия остават в сила, а руската дипломатическа собственост в САЩ, конфискувана на 29 декември м. г., не се връща на Москва.

Да припомним, че Барак Обама разпореди да се отнемат сгради, предоставени по-рано на Русия за ползване от нейни консулства на територията на САЩ. Изненадващо Кремъл не отвърна с ответен ход.

В публикацията във “Вашингтон пост” се посочва, че в началото на срещата с Путин Тръмп е повдигнал въпроса за намесата на Русия в президентските избори през 2016 г. Не било ясно обаче, дали това е станало формално или е било израз на протест от страна на американския президент. Путин е отрекъл каквато и да било намеса на Русия във вота, но на бивш разузнавач не бивало да се вярва, когато ставало въпрос за секретни операции.

Понякога срещи на високо равнище могат да бъдат и опасни, коментира авторът. Западни политици често били готови на неразумни отстъпки пред лидери автократи и то с трагични последствия. Така станало в Мюнхен през 1938 г., както и в Ялта през 1945 г.

Все пак Тръмп, при всичката му непопулярност и под обстрела на жестоки критики, в Хамбург не е допуснал кардинални грешки.

“Състоя се среща, която ни напомни за предимствата на дипломацията”, заключава публикацитията във “Вашингтон пост”.

Най-малко 40 минути Тръмп и Путин остро са спорили по темата за намесата на Русия в изборите в САЩ през миналата година, твърди "Ню Йорк таймс". Според източник на вестника на моменти се стигало до нажежена атмосфера, а Путин повтарял, че иска доказателства за вмешателството. След около 40 минути руският президент предложил да се премине към друга тема. Общо срещата бе около 2 часа и 20 минути.