Два милиона души се събраха на площад "Малтепе" и околните улици в Истанбул за грандиозния протест срещу Ердоган, обяви говорителят на митинга Баръш Божкурт, цитиран от "Хюриет дейли". В целия квартал в кафенетата предаваха на живо речта на опозиционния лидер Кълъчдароглу за онези, които не са успели да заемат места по-напред.

"Това е само първата стъпка. Ще възродим демокрацията. В момента Турция живее в диктаторска ера", заяви пред огромното множество водачът на Народнорепубликанската партие Кемал Кълъчдароглу.

Той оглави протестен марш, наречен "Походът на справедливостта" от Анкара до Истанбул.

"Правото на справедливост е право на всеки и магистратите трябва да го спазват. Обаче те взимат решенията си под диктовката от двореца на Ердоган", продължи опозиционният оратор. Той призова за вдигане на извънредното положение, наложено след преврата през юли миналата година. Кълъчдароглу призова властите да освободят хвърлените в арестите журналисти и да гарантират свободата на словото.

Последният килиметър от похода Калъчдароглу измина обкръжен от десетки хиляди привърженици.

Демонстрантите отвръщаха с мощни възгласи в подкрепа на изреченото от опозционния лидер и с викове срещу диктатурата на Ердоган и призиви да слезе от властта. Най-честите лозунги бяха "Права, закони, справедливост".

Участници в похода от Анкара пристигат в Истанбул.

Преди митинга опозиционен лидер Кемал Кълъчдароглу (68 г.) предвождаше "Походът на справедливостта" и изминаваше всеки ден средно по 20 км и си почиваше във фургон. Протестът е заради погазването на демокрацията в Турция. Това е най-масовата проява на съпротива срещу политиката на Ердоган от протестите в Турция през 2013 г.

“Това е само началото”, убеден е опозиционният лидер.

По повод похода и митинга той е дал кратко интервю за онлайн изданиието на “Шпигел”, което предлагаме на вниманието ви.

Господин Кълъчдароглу, какво послание трябва да излъчи днешната демонстрация в Истанбул?

Милиони хора в Турция копнеят за справедливост. Много повече, отколкото предполагах. На тези хора искам да вдъхна надежда.

Възможно ли е един единствен поход да донесе справедливост?

Не. Ако бихме живели в условията на демокрация, този поход би бил повод правителството да се замисли. Ердоган би се запитал дали не е сгрешил в нещо, след като стотици хиляди излизат по улиците срещу него. За жалост в Турция няма демократични структури. Ердоган казва: “Орагнизирате поход, защото ви позволявам.” Той представя едно основно право като акт на милост. Той господства с манталитета на диктатор.

Лозунгът "Справедливост" и портрети на Ататюрк бяха в ръцете на протестиращите.

Как ще продължат нещата след похода?

Рано е да се каже. Политиката в Турция с всеки ден се променя. Но аз мога да ви обещая: нашата битка за демокрация и справедливост не свършва с днешната демонстрация в Истанбул. Тя тепърва започва.

Как изобщо ви хрумна да вървите пеш от Анкара до Истанбул?

Опитът за преврат преди година промени страната ни. Всички партии и граждански сдружения го осъдиха. Казахме на правителството: Нека заедно в парламента да насочим действията си срещу онези сили, които носят отговорност за това престъпление.

Ердоган обаче избра друг път. Той обяви извънредно положение, суспендира над 100 000 държавни служители, нареди ареста на 50 000 души – журналисти, професори, депутати. Държавата конфискува имуществото на хиляди невинни граждани, наказват се и семейства на заподозрени. Арестът на моя приятел Енис Бербероглу беше капката, която преля чашата.

Референдумът за промяна на конституцията омаловажи парламента. Означава ли това, че вашата Републиканска народна партия трябва да изнесе дейността си на улицата?

Правителството ни казва: търсете справедливост в парламента, не на улицата. Но самият Ердоган касира парламента. Сега той управлява чрез декрети. Ние напразно протестирахме пред Конституционния съд срещу тази злоупотреба с власт. Сега продължаваме дейността си на различни места –  на улицата, във фабриките.

 

 

Критици твърдят, че дълго време безучастно сте наблюдавали разпада на демокрацията в Турция.

В парламента непрестанно сме давали изява на нашия протест. Но вие имате право – трябваше по-рано да мобилизираме хората. В бъдеще ще сме по-борбени.

През май 2016 г. вашата партия гласува за отнемане на депутатски имунитет. Това даде възможност съратникът ви Енис Бербероглу да бъде арестуван. От днешна гледна точка това грешка ли беше?

Не. Още в партийната си програма се бяхме обявили срещу депутатския имунитет. Проблемът е, че правителството злоупотребява със законовата промяна, за да арестува произволно свои противници.

Вашата партия се бои от тясно сътрудничество с прокюрдската. Защо?

Ние си сътрудничим с всеки, който в тази страна се обявява за справедливост. Депутати от прокюрдската партия участваха в сегашния ни поход. Но от това не може да се изведе правило за бъдещо партньорство.

Как искате да сразите Ердоган при изборите след две години?

Ще водим предизборна борба за демокрация и справедливост. Заявявам отсега – ние ще спечелим!