4000 тона сухо мляко и 5600 тона млечен концентрат са вложени при производството на сирене и кашкавал у нас за 2016 г, съобщи Министерство на земеделието.

Това става въпреки факта, че производството на сурово мляко се увеличава. За периодаа в мандрите са постъпили 544 милион литра мляко за преработка.

93% от него е краве, останалото - овче, козе и биволско. Преработвателните предприятия пък са пуснали на пазара 134 000 тона кисело мляко, 53 000 тона сирене и 20 000 тона кашкавал.

Най-голям е ръстът при овчето сирене и кашкавал, където производството е скочило 60% спрямо 2015 г.

Интересно е и че за миналата година в българските мандри са влезли 40 млн. литра сурово мляко от чужбина - страни-членки на ЕС.