Двудневните консултации по проекта на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония са приключили с компромис, съобщиха от Министерство на външните работи. Но не се съобщава точно в какво се състои договореното в споразумението. Не бе известно, че дипломат номер 1 на Скопие е в София от два дни.

Делегациите, водени от външната ни министърка Екатерина Захариева и македонския й колега Никола Димитров, са провели конструктивни и успешни разговори. Захариева отбеляза след срещата, че е в националния интерес на България да се подобрят отношенията ни с югозападната ни съседка.

Следващата крачка към подписване на договора, което се очаква да стане на Илинден, 2-ри август в Македония, са още консултации и вътрешносъгласувателни процедури.

Решението да бъде финализиран дългогодишно обсъждания проект за договор бе взето след среща между Бойко Борисов и колегата му Зоран Заев. Борисов обеща да помогне на Македония за влизане в НАТО и ЕС, а Заев заяви, че неговата страна иска да остави в историята антибългарската реторика и търканията между двете държави.