"Нашите народи са най-близки на Балканите и това трябва да се използва. Трябва да сложим край на периода, в който деляхме историята между София и Скопие. Има външен натиск Македония да се придвижи към ЕС и НАТО, но този натиск е за нещо положително. Нека веднъж външният натиск доведе до нещо добро на Балканите."

Така президентът (2002-2012) Георги Първанов коментира бъдещото подписване на Договор за добросъседство с Македония на 2 август, обявено от премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев и предизвикало разнопосочни и остри коментари. Първанов изрично подкрепи подписването на документа, по който се работи от много години, и обяви, че критиките на БСП по темата са по-скоро на принципа "да сме опозиция на всичко".

Бившият държавен глава даде да се разбере, че подписването на договора е важно и задължително трябва да бъде подкрепено, макар той самият да е скептик, че с това ще бъдат решени проблемите между двете страни. По думите му голямата тема е историята. 

"Не е прецедент поставянето на венец пред герои от общата ни история – аз съм го правил с трима македонски президенти – никой не възрази, нямаше ругатни", припомни Първанов по повод реакциите на поднасянето на венец пред паметника на цар Самуил от премиерите Борисов и Заев.

Той предупреди, че екипът на Бойко Борисов трябва да го подготви добре за визитата на 2 август в Македония, защото това е годишнина от Илинденско-преображенското въстание и то неслучайно се нарича така - защото показва единния характер на това въстание и общите действия на населението в тракийските и мадеконските земи. Затова е важно Борисов да знае как да реагира, ако някой обяви празнуването само на "македонската част", а тракийците - оставени да си "празнуват сами". 

"Не бих препоръчал на Росен Плевнелиев да говори за Македония, той пет години не намери време да отиде дотам", каза още предшественикът му на "Дондуков" 2.

Първанов обяви, че е скептик, че скоро ще се случат и проектите с Македония като Коридор №8 и железопътната линия.

"Би било много добре, ако от София до Скопие се стигаше бързо, но това няма да снеме автоматически споровете мегду двете страни. Има едни спящи клетки по темата в България, които сега не се обаждат, вероятно защото са част от властта. Но ще дойде време и ще чуем и тях", предупреди Първанов.

Той разказа и "урок по история", както сам го нарече, свое преживяване с бившия македонски президент Борис Трайковски. Поводът - другият голям спор с Македония - заради езика.

"Ще си позволя да разкажа случай с Борис Трайковски. Имахме среща, отидохме в музея на Никола Вапцаров. Стигаме до ръкописа на стихотворението “Прощално”. Трайковски чете, обръща се строго и призовава една сътрудничка по име. Пита я:

- Това на какъв език е?

- Г-н президент, тогава са ги карали насила да пишат на български език -  казва тя.

- Какво говорите? Кой ще те накара да напишеш предсмъртното си послание на чужд език - отвръща Трайковски.

Първанов обяви, че "компромисът", направен при подписването на декларацията между България и Македония за езиците (подписана през 1999 г. в мандата на Иван Костов - б.р.), на които е подписан документът, трябва да бъде направен и сега. 

По думите на бившия президент е важно България по време на председателството на Съвета на ЕС да върне темата за Западните Балкани в дневния ред на Европа и да доведе нещата докрай, работейки по всички теми, в това число инфраструктура, енергетика. 

Първанов похвали кабинета "Борисов 3", премиера и енергийната министърка Теменужка Петкова за работата им в момента по енергийните проекти - подписването на пътна карта с "Газпром" за транзит на газ чрез "Турски поток" и усилията да се възстанови проектът "Белене", би приветствал и разговори за внос на втечнен газ у нас.

"Ние трябва да се върнем в мача с "Турски поток", да помислим за "Белене" и изграждането му. Въобще трябва да се работи, за да се навакса малка част от това, което изпуснахме. Обърнете внимание, че не го говори Георги Първанов това, а Бойко Борисов и Теменужка Петкова. Осъзнали са, че предишните действия са били грешка. Нека работят наистина да получим частични обеми поне. Реакторите на "Белене" няма да станат по-малко руски, нито ще станат по-нови. Нека строим. Защото Румъния и Турция строят и нашата конкурентноспособност ще си отиде."

Първанов отказа да влезе по същество в горещите дебати за нови изтребители за военновъздушните ни сили.

"И по мое време се обсъждаха идеи, макар и не в такъв напреднал етап. Не съм заемал страна, защото не ми е работа. Не разбирам от тази проблематика, това е висша професионална материя. Но твърде много загрубя дебатът. Той уврежда имиджа на България. От мен няма да чуете дума в полза на някоя оферта, искам професионалистите да го докажат с числа и аргументи", заяви той.

По темата за КТБ бившият президент заяви, че съдържанието на стенограмите не го е изненадало, но сбирките на "Дондуков" 2 звучали като "седенка". По думите му разпространението на стенограми от президентството не е добра практика и не трябва да се превръща в тенденция, но специално по случая с банката е имало надделяващ обществен интерес.