Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев е въздържал държавни фирми от своя сектор да изтеглят парите си от КТБ. Това заяви премиерът Пламен Орешарски в предаването "Лице в лице" на бТВ. Според него парите на държавата в трезора са намалели от 48-49% до 22% в края на миналата година, а към момента в банката били едва 15% от тях.

На въпрос защо държавата не е реагирала своевременно на скандалите около КТБ преди тя да бъде поставена под особен надзор, Орешарски уточни, че това е работа на БНБ и че те трябвало да отговорят. После "накисна" институцията допълнително:

На мен управителят на централната банка Иван Искров ми обясни, че до последно мениджърите на КТБ го уверявали, че имали достатъчно ликвидност, обясни Орешарски.

Той увери за пореден път, че банковата система е стабилна. Ликвидността на българските банки е 2-3 пъти по-висока от тази на трезорите в Стара Европа.

 

В минало време

По време на интервюто си пред бТВ премиерът заговори в минало време за правителството си.

Ние бяхме програмно правителство и изпълнихме почти всичко от предвиденото в програмата ни за първата година, обясни Орешарски.

Той уточни, че вероятните дни за подаване на оставка са три - 23 юли, 24 юли или 25 юли. Орешарски обаче със сигурност нямало да даде оставка на 21 юли. Причината за това е, че на тази дата е насрочено повторното отваряне на КТБ и няма да е добър знак, уточни премиерът.

6 без 10

Орешарски обясни и масовите обяви за търгове в последния момент.

Не следя обществените поръчки във всяко министерство. Вероятно експертите са побързали да обявят поръчките по стария закон, новият влиза на 1 юли в сила. Новият закон по моето мнение е по-прозрачен и сигурно има някаква връзка с желанието на експертите да обявяват поръчките по стария закон, които им е по-лесен, каза Орешарски.

После обясни се изказа и за назначенията в края на властта:

В края на мандата всички стават много чувствителни. Ето скоро главният секретар ми да подпиша заповед за унищожаване на стари документи, нещо, което се случва на определени периоди. Администрацията не може да спре да работи напълно и да чака 5 октомври. Представяте ли си какво ще стане?

КОЙ?

И сега когато дните на управлението на правителството са преброени Орешарски пренебрегна отговора на въпроса, който изкара десетки хиляди българи по улиците на София:

Това беше политическо назначение... Ако нямате други въпроси.. Още може да ме попитате 5 пъти, пак ще ви отговоря политическо решение. Това е един от въпросите, на които най-ясно съм отговорил.