Окръжната прокуратура във Варна внесе във Варненския окръжен съд обвинителен акт срещу седем лица, отговорни за смъртта на 4-ма работници, участвали в събарянето на хотел „Вероника“ в курорта „Слънчев ден“ край Варна, пишат от обвинението. Мажоритарният собственик на комплекса и на "Международен панаир Пловдив" Георги Гергов обаче не е сред тях. 

Както Клуб Z писа, на 9 април 2015 г. работниците Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов намериха смъртта си, след като са събаряли на ръка по тъмно и при доста съмнителни обстоятелства 11-етажния хотел с разрешително за "реконструкция и основно обновяване".

След продължило 2 години разследване окръжната прокуратура обвинява седмината в причиняване на смъртта на повече от едно лице поради немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност (чл. 123, ал. 3, предл. 2, във връзка с ал. 1 от НК).

Ето какви са обстоятелствата и кой е отговорен за тях според прокуратурата:

Строителният надзорник Валентин П. от фирма „Инекс консулт“ ООД е бил консултант, изпълняващ строителния надзор и координатор по здравословни и безопасни условия на труд по договор, сключен между „Инекс консулт“ ООД като изпълнител и „Международен панаир Пловдив“ АД като възложител. Предмет на договора между двете дружества били ремонт, реконструкция, модернизация и основно обновяване на хотелите „Вероника“, „Мираж“ и административна сграда, както и ново строителство на ваканционни имоти в курорта „Слънчев ден“. От същата фирма подсъдима е и експертката по строителен надзор Виолета Д.

Подсъдими са и инспекторът по здраве и безопасност в „Планекс“ ООД и координатор по здравословните и безопасни условия на труд Валентин Т., техническият ръководител на обекта Мехнур М., Пламен Н. от фирма „Бултранспорт груп“ ЕООД, подизпълнител на обекта, който бил координатор по здравословни и безопасни условията на труд и отговорник на обект „Вероника“, управителят на „Дигинг“ ЕООД Георги Г. като фактически подизпълнител на „Бултранспорт груп“ ЕООД и Йовко Р., който бил координатор по здравословните и безопасни условията на труд, наел работниците за разчистване на останките от съборения хотел „Мираж“.

Анализът на събраните по делото доказателства сочи, че в нарушение на законовите норми е дадена положителна оценка за съответствие от подсъдимата Виолета Д. в частта конструкции, план за безопасност и здраве и план за управление на строителни отпадъци в инвестиционния проект. Такава оценка дал и подсъдимият Валентин П. за целия инвестиционен проект, без той да съдържа конструктивен и технологичен проект на процесната сграда по част „Конструктивна“.

Не били изрично посочени подлежащите на премахване конструктивни елементи на хотела и как това ще се отрази на останалите елементи с носещи функции. Липсвал и проект-схема за временното подпиране на съществуващата конструкция по нива и елементи по време на премахването. Не били посочени технологията, редът и последователността на демонтиране, както и механизацията, която ще се използва.

Всичко това е в причинно-следствена връзка с извършеното хаотично премахване на отделни конструктивни елементи чрез багерно-сапанно дърпане (въжено теглене) и ръчно подсичане на носещи колони на партера на хотела чрез недопустимо ударно вибрационно разрушаване на бетона с къртачи и газо-кислородно рязане на колонни арматури. Това довело до загуба на устойчивостта на строителната конструкция на хотел „Вероника“ и срутването й върху работниците, допълват от държавното обвинение.

Подсъдимите Валентин Т., Мехнур М., Пламен Н. и Йовко Р. са допуснали на строителната площадка работниците, които не били специално инструктирани и обучени за работните процеси. Те не предотвратили извършването на разрушаване чрез багерно-сапанното дърпане на конструктивните елементи от операторите на строителната техника на „Дигинг“ ЕООД.

Отчаяни роднини и близки на работниците търсиха телата им с голи ръце.

Подсъдимият Георги Г. обещал на работниците бонус от 5000 лева за тези, които ръчно влязат с къртачи да срежат колоните на първия етаж на хотел „Вероника“. Самият той се изкачил по склона над хотела, за да гледа работата и да сигнализира... ако сградата започне да пада.

Отишлите в хотела работници започнали да къртят бетона около носещите колони. След като арматурата била оголена, един от тях започнал да я реже. В този момент сградата рухнала и затрупала четиримата работници.

Ако подсъдимите бъдат признати за виновни, предвиденото в закона наказание за това престъпление е лишаване от свобода от 3 до 10 години.

Бизнесменът Георги Гергов с неохота "влезе" под светлината на прожекторите, след като собственикът на "Овергаз" Сашо Дончев разказа за среща в офиса му в ЦУМ с главния прокурор Сотир Цацаров. Според Дончев при домакинстваната от Гергов среща той е бил обект на намеци - защо му е да издържа карикатуриста Христо Комарницки, телевизия Би Ай Ти и партия "Да, България", след като си има такъв хубав бизнес.

Георги Гергов яростно зае позицията на Цацаров, но бе изключен от ИБ на БСП заради осветената случка, станала известна като "ЦУМ-гейт".