Австрия забрани на турския министър на икономиката Нихат Зейбекджи да влиза на нейна територия, предаде Ройтерс.

Той искаше да присъства днес на отбелязването от страна на турската общност там на годишнината от неуспешния опит за преврат срещу президента Реджеп Ердоган.

Планираното събитие е било "много голямо" и посещението е представлявало "опасност за обществения ред и сигурността", обяви говорителят на външното министерство във Виена. От Анкара все още няма коментар.

На 7 юли Холандия взе същото решение. Там по същия повод искаше да дойде турският вицепремиер Тугрул Тюркеш.

През миналата седмица Реджеп Ердоган също се оплака, че Германия не му е разрешила да говори пред сънародници в Хамбург, където той бе на срещата на Г-20. Тогава той заяви, че Германия се самоубива.

Австрия е сред членките на ЕС, които най-остро критикуват Турция заради репресиите след опита за преврат на 15 юли 2016 г., при който загинаха 240 души. Виена настоява ЕС да прекрати преговорите с Анкара за членство.

След неуспешния преврат Турция хвърли в затворите над 50 000 души, които сега очакват да бъдат съдени. Отстранени или уволнени от работа бяха около 150 000 души, сред които войници, учители и държавни служители. Те са обвинени за връзка с живеещия в изгнание в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара смята за вдъхновител на бунта.

Днешното решение последва спора през март между Турция и няколко европейски страни с големи турски общности. Сред тях са Холандия и Австрия, които забраниха митинги в подкрепа на Ердоган в навечерието на референдума от 16 април, който му даде огромни правомощия.

През март обаче Нихат Зейбекджи посети Германия и държа речи в подкрепа на референдума пред сънародници.