Законът трябва да е равен за всички, всяко нарушение трябва да бъде наказано и да престане този политически маркетинг из ромските махали. Това каза днес главният прокурор Сотир Цацаров по повод последните избухвания на етническо напрежение в Асеновград и Смолян. 

"Това не е етнически конфликт, а конфликт между беззаконието и хората, които живеят своеобразно закона. Но е удобно да бъде представено като етническо. Ромското население е толерирано години напред просто защото е нужно като електорат. Време е хората, които го използват и част от които са в Народното събрание, да го осъзнаят", обяви Цацаров, цитиран от "Флагман".

Обвинител № 1 е в морския град във връзка с конференция на Висшия съдебен съвет (ВСС), която се провежда в гранд хотел енд СПА "Приморец" (на нея лекция против тероризма ще чете Димитър Узунов, представляващ ВСС, б.р.).

Според Цацаров напрежението е в резултат от дълго насаждано, толерирано, дори и подклаждано съзнание за пълна безнаказаност.

„Парите, които са изразходвани за интеграция на ромското население, очевидно били изразходвани за „интеграция” на хората, които ги изразходват. То става важно и необходимо винаги когато се задават избори. Дайте да си го признаем”, категоричен е Цацаров, който добавя, че още през тази седмица прокуратурата ще повдигне обвинение срещу народния представител Манол Генов (именно за търговия с гласове от района на Асеновград, б.р.).

„Част от доказателствата, свързани с неговата деятелност, са свързани и с купуване на гласове от ромската махала. За проявите на това население се затварят очите, защото пак ще дойдат избори. А другите, които са извън тези махали - те ще си гласуват така или иначе и за тях законът важи. Нещата трябва да минат в равна мяра за всеки. Всяко нарушение трябва да бъде наказано и трябва да престане този политически маркетинг из ромските махали. Прокуратурата прави това, което е в нейните правомощия. Но прокуратурата и полицията идват след събитието, когато белята настъпи”, отчете Цацаров.

Главният прокурор взе отношение и по променената в парична гаранция мярка за неотклонение на хулигана от Несебър, който наби незрящи туристи.

Оказа се, че глаукомата не е пречка да шофираш, не е пречка да посегнеш на незрящи и да се държиш по-най-безобразния начин и да извършиш всички тези дивотии в своя си Несебър. Тя обаче се оказа пречка да си в ареста. Такива хора безчинстват по улиците и после, като им се повдигне обвинение, се сдобиват с папка с медицински. Така главният прокурор обясни случая с 21-годишния Тодор Маринов, който представи в съда цял каталог с болести, които го освободиха от ареста.

„С глаукома или не, хора като него трябва да са в ареста", добави Цацаров.

Той се зарече обвинителният акт по мегаделото за КТБ да влезе в съд до 20 юли, т.е. преди съдебната ваканция. Такова обещания бе направил и шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев, който води разследването. 

Цацаров каза днес, че стенограмата "не е изненада" за него, защото е бил там, и сега прокуратурата би казала същото.