Мнозинството от евродепутатите предупреждава, че няма да пусне споразумение за "Брекзит"", ако бъде прието сегашното британско предложение за бъдещите права на европейците на Острова.

Евентуалната сделка за раздялата между Обединеното кралство и ЕС не може да мине без одобрението на Европейския парламент.

"Европейският парламент ще запази правото си да отхвърли всяко споразумение, което третира гражданите на ЕС, независимо от тяхната националност, по-неблагоприятно, отколкото сега", казват в писмо лидери на пет парламентарни групи, които имат близо 80 на сто от местата в 751-членния парламент.

Те заявяват, че са готови да блокират и евентуално удължаване на двегодишния срок за постигане на споразумение за излизане на Великобритания от ЕС, който изтича на 29 март 2019 г.

Автор на писмото, публикувано в британския "Гардиън", е лидерът на либералите Ги Верхофстад, който е водещият представител на парламента в преговорите за "Брекзит". Освен от него то е подписано от Манфред Вебер (Европейска народна партия), Джани Питела ("Социалисти и демократи"), Франциска Келер и Филип Ламбертс ("Зелените") и Габриеле Цимер (Обединена европейска левица/Зелена северна лига).

Сред подписалите липсват представители на третата по големина група - на Европейските консерватори реформисти, която е доминирана от британски и полски консерватори, но където членуват и българите Николай Бареков ("България без цензура") и Ангел Джамбазки (ВМРО).

Авторите на писмото наричат предложението на британската министър-председателка Тереза Мей "мокра запалка". Те посочват, че то ще направи от европейците втора категория граждани в Обединеното кралство, след като то напусне ЕС. Те упрекват Великобритания като "радетелка на бюлократизма" в очевиден отговор на същите британски обвинения към ЕС.

Позицията на ЕС, представена от неговия главен преговарящ Мишел Барние, предполага всички граждани на съюза да запазят изцяло правата си във Великобритания, придобити преди "Брекзит" и напълно реципрочно третиране на британските граждани, останали да живеят в ЕС.

Обратно, предложението на Мей предвижда Великобритания да третира европейците като граждани на "трети страни", когато тя напусне ЕС.

Писмото посочва, че според британската позиция европейците ще загубят сегашното си право да гласуват в местни избори в Обединеното кралство, членовете на семействата им ще бъдат подложени на изискването за минимален доход, молбите за статут на уседналост на съпрузите ще бъдат разглеждани поотделно, не е ясно какъв ще е статутът на "бебетата, родени след "Брекзит".

Британското предложение освен това оставя ред открити въпроси, казват авторите - като например дали студентите от континента ще трябва да плащат по-високи университетски такси на Острова, ако са кандидатствали преди "Брекзит"; дали квалификациите на европейските лекари ще продължат да бъдат признавани.

Следващият кръг на преговорите е насрочен за идния понеделник, 17 юли.