Три заведения на плажа „Кабакум - централен“ край Варна ще бъдат затворени, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, която се включи в проверка за състоянието на пясъчната ивица.

Договорът с бившия наемател на плажа бе прекратен през миналата година заради редица нарушения. Нов наемател е избран, но той още не стопанисва ивицата, тъй като търгът се обжалва от един от участниците.

"В такъв случай плажът „Кабакум - централен“ има статут на неохраняем и там не може да се извършва никаква търговска дейност“, обясни Ангелкова. 

След получени сигнали, че заведенията работят, министерството е сезирало Дирекцията за регионален строителен контрол и община Варна да се предприемат незабавни действия по събаряне на заведенията или да се спре доставката на ток и вода.

По казуса с плажа „Нестинарка“, на който летовниците са принуждавани от стопанина задължително да плащат 10 лева за шалте към иначе евтините шезлонги по 36 стотинки, министърът коментира:

„В договорите за наем и концесия задължителни са обявените цени на чадъри и шезлонги, но няма забрана стопанинът на плажа да може да предлага допълнителни плажни принадлежности. Изричното условие обаче е те да не са задължителни за потребителя. Министерството на туризма е поискало вече от концесионера да постави специални табелки с цени за допълнителните услуги и информация, че те не са задължителни.“ 

Комисията за защита на потребителите ще излезе с решение за нелоялна практика срещу концесионера на „Нестинарка“ - софийската фирма "Перла турист". Това нарушение се наказва с глоба от 1000 до 30 000 лева, а при повторно нарушение санкцията набъбва до 50 000 лева.