Проектите за модернизация на армията ни не са в синхрон с това, което става в ЕС. Изпълнителната власт има желание проектите да бъдат забавени.

Това стана ясно от думите на президента Румен Радев, който говори пред медии, цитиран от БНР, след като взе участие в конференцията „Отбранителна и аерокосмическа индустрия и изследвания" в София.

В петък премиерът Бойко Борисов заяви, че трябва да се купят изтребители и е важно те да бъдат нови. Обсъжданите в момента оферти са за нови самолети "Грипен", нови изтребители "Юрофайтър" от Италия или F-16 втора ръка от Португалия.

Президентът коментира последното развитие на ситуацията с покупката на самолети - замразяване на преговорите по темата, докато Народното събрание и създадената специална комисия по случая не излязат със становище и евентуално преразглеждане на документите и вземане на ново решение.

"Особено с това последно решение ние се връщаме обратно в 2011 година, когато тепърва започна процесът, когато се искаше информация. Лично като човек, участвал в тези процеси, през цялото време съм се опитвал да придобием нови самолети, мощни, съвременни, най-добре, разбира се, F-18, ако ме питате мен, най-добре "Юрофайтър" - нов, най-добре "Рафал" - нов, най-добре F-16 - нов. Прекрасни самолети, но винаги сме катастрофирали в тези си опити с цената", заяви още държавният глава.

Румен Радев бе посрещнат по традиция с хляб и сол.

На въпрос има ли разминаване между институциите по въпроса за новите изтребители и това няма ли да забави преговорите, Радев каза, че вижда пълен хаос в това отношение. Президентът не вижда смисъл и в свикването на нов Консултативен съвет по националната сигурност по темата. 

"Много ще се радвам правителството да постигне така наречената политическа цена, отсега да ви кажа – няма да стане", каза Радев и добави, че много правителства вече са се опитали. Той припомни, че финансовата рамка за покупката на изтребители и въоръжение за другите видове въоръжени сили е определена от парламента.

"Ако са решили да дават много повече пари, аз нямам нищо против", добави президентът.

При предишните процедури, свързани със закупуване на нови самолети за армията, финансовата рамка бе около 700 млн. лв. за 8-9 машини. При одобрения от Народното събнатие план, действащ в момента, рамката е за 1,5 млрд. лв. По думите на държавния глава обаче споменатите от него нови изтребители биха стрували "много над 1,5 млрд. лева за 8 нови самолета".

В конференцията "Отбранителна и аерокосмическа индустрия и изследвания", която държавният глава откри, участва Елжбета Биенковска, еврокомисар с ресор "Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия".

"Със създаването на Европейския фонд за отбрана ЕС поема отговорността за собствената си сигурност", каза Радев в словото си пред аудиторията. По думите му обаче липсата на коопериране между страните в ЕС в областта на сигурността и отбраната води до годишни загуби от между 25 и 100 млрд. евро. По думите му основните бойни системи на ЕС наброяват 178 хиляди типа, докато в САЩ те са само 30.

Вицепремиерът Томислав Дончев, който също бе на форума, изчисли, че ако ЕС има обща политика, могат да се спестят около 30% от общите разходи за отбрана в ЕС.

На дискусията бе еврокомисарката Елжбета Биенковска, както и вицепремиерът Томислав Дончев. 

Еврокомисар Биенковска каза, че фондът ще заработи през следващия програмен период - след 2020 г., и той ще се отнася не само за големите компании, но за всички по веригата за покупка на военно оборудване. "Няма нужда всяка държава да харчи за всяко нещо, когато харчим заедно, ще сме по-ефективни", каза още тя.