Лидерът на АБВ и бивш президент Георги Първанов очаква формацията му да получи поне 30 депутатски места след предсрочния вот на 5 юли. Това обяви той в предаването "Още от деня" по БНТ.

Няма да ни е лесно. Аз съм правил избори от началото на прехода и може би това е една от причините да оценим като критично кратък срока за провеждането на изборите. Даваме си сметка, че агонията на правителството няма смисъл да продължава. Така че в името на националния интерес ние приемаме датата 5 октомври за предсрочни парламентарни избори, каза лидерът на АБВ.

После Първанов обясни на какъв резултат би бил доволен:

Амбицията е да имаме една солидна парламентарна група. Това означава при всички положения над 30 народни представители. Това е доста сериозна амбиция, предвид на доста изкривения вот. Аз не искам да се жалвам, не ми е в стила и не го правим от АБВ, но този манипулиран вот, и корпоративен, и купен, който имахме, ако сега се повтори наистина ще бъде много тежко. 

Според Първанов има трима-четирима души, които фактически носят на плещите си организацията на кампанията и чието задължение е изборите да са честни и прозрачни избори.

Това са главният секретар на МВР, това е министърът на вътрешните работи, тук бих сложил и правосъдния министър и в някаква степен министър-председателят, заяви експрезидентът Първанов.