Тази година най-известният смартфон в света iPhone празнува юбилей - 10 години, откакто Стийв Джобс го извади от джоба си на 9 януари 2007 г. Не е случайно, че по този случай феновете на Apple очакват много специален нов модел тази година.

А такъв дори не е официално обявен - засега дори осмицата след името на флагмана не е сигурна. Но има и няколко всеизвестни факта за новия смартфон, както и тонове слухове.

Да започнем с фактите - нов iPhone тази година ще има и той ще е по-мощен, бърз и с нов дисплей. Apple изоставят класическия Retina и ще използват за пръв път OLED технологията, която е предпочитана от някои конкуренти. И ако новите процесорни мощности могат да бъдат предлагани на старата цена, то според много OLED екраните са просто много по-скъпи и това може да вдигне цената до 1000 долара.

Добрата новина е, че тази година Apple ще предлагат не един, не два, а три различни варианта на смартфона си. През май наследникът на Джобс Тим Кук отбеляза:

"Едно от нещата, които не успяхме да направим както трябва, беше преценката между iPhone 7 и iPhone 7 Plus. Имаше много повече търсене на iPhone 7 Plus от предвиденото."

Преди години от компанията в Купертино твърдяха, че на никого не му трябват повече от 4,6 инча дисплей. Сега се оказва, че не е така и е напълно възможно да има нормален, голям и бюджетен iPhone. 

Почти сигурно е, че iPhone 8 ще има много повече дисплей - не като размер на диагонала, а като част от лицевото пространство на телефона. Така постъпиха Samsung, Huawei и други. За това сочат и изтекли в Световната мрежа калъфи:

За разлика от Samsung и техния Edge обаче, според известния анализатор от KGI Securities Минг-Чи Куо, новият iPhone няма да има извит дисплей.

На горната снимка се вижда и следващия слух - че камерата на iPhone 8 ще бъде двойна и вертикална, със светкавица между двата обектива. Това, ако не друго, ще отличава новият флагман от вече множеството телефони с два сензора на пазара.

Множество са слуховете около съдбата на сензорът за пръстови отпечатъци. Ако екранът наистина заема толкова пространство от предния панел, то там няма да има място дори за сензорния вариант на стария бутон. Според някои самият екран ще може да чете пръстови отпечатъци - технология, която конкуренцията на Apple също разработва. Според други, той ще отиде на гърба на телефона, може би дори ще бъде традиционното лого - отхапаната ябълка. Такъв вариант ползват модели на Huawei и Lenovo.

Китайците от Goodix наскоро показаха сензор за пръстови отпечатъци, вграден в екрана.

Трети пък твърдят, че сензорът за пръстови отпечатъци си отива и ще отваряме телефона само с помощта на предната камера и лицето си. Отново технология, която вече се прилага от конкуренцията.

Притеснителни за феновете на Apple са слуховете и за проблеми с доставките и производството на определени части, нужни за новия iPhone. Според някои това може да изтика обичайното пускане на смартфона от септември до октомври или дори ноември. Досега обаче Apple никога не са закъснявали, независимо от производствените проблеми.

За финал - едно от последните концептуални видеа за новия iPhone 8. Обикновено тези фантазии на различни любители се оказват преувеличени, но в този случай може и да е доста близо до реалността: