Работим по версията охранителят на крана, демонтирал паметника „1300 години България“, да е съпричастен към запалването му.

Това каза директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов пред журналисти във връзка с опожарения кран, който трябваше да демонтира паметника пред НДК, предаде "Фокус".

По думите му 42-годишният пазач в момента се проверява, но все още е разглеждан в качеството си на свидетел на случилото се. „Все още нямаме заподозрени по случая“, допълни Иванов.

Другите версии са за вандализъм или че случаят е свързан с някои от протестиращите срещу демонтажа на паметника. Иванов поясни, че е направен първоначален оглед на местопроизшествието, в който са ангажирани много сериозен брой служители.

„Бяха иззети камерите от общинска полиция и на тях не можахме да установим мятането на т. нар. коктейл „Молотов“. Това наложи извършване на повторен оглед днес, за да може да изясним причината на запалването“, коментира директорът на СДВР.

Той допълни, че се отхвърля версията кранът да е запален с бутилка, хвърлена отвън загражденията. Ст. комисар Ивайло Иванов коментира, че по-скоро се клони към версията, че кранът е полят вътре с нещо и извършителят е бил вътре зад загражденията. Според него извършителят е действал професионално, но не и охранителят, тъй като очевидци са подали сигнал на тел. 112 за запалването на крана преди пазача.

По-рано днес и столичната кметица Йорданка Фандъкова нарече пожара "очевидно умишлен акт".

"Хората, които са го замислили и провели, не са помислили за това, че при действията им е можело да пострадат граждани", заяви тя след приветственото й слово към новопостъпили пожарникари.

Фандъкова заяви, че съоръжението е силно компрометирано и е изключено възстановяването му.

"Групата, която протестира против демонтажа, да наберат средства - както е по правилник, за възстановяването му", препоръча тя.

Кранът, който демонтираше паметника „1300 години България“ от пространството пред НДК, беше подпален в 03.15 часа на 9 юли. Кранът бе напълно унищожен заедно с цялата командна система, затова ще бъде заменен с друг.